KULINARSKI SAVJETI

Najveća greška kod pravljenja jaja zbog koje okus nije onako dobar kao u restoranu

Savršeno pečena jaja na kajganu su pahuljasta, mekana i kremasta. Ispržite li jaja na visokoj temperaturi, vjerovatno ćete ih presušiti

Poslušajte savjete stručnjaka. Facebook

M. Z.

28.12.2023

Jaja su nepresušno vrelo kulinarske inspiracije te iznimno fleksibilna namirnica koja dodajemo u slana jela i slatke deserte. Možemo ih pripremati na mnogobrojne načine, kuhamo ih, pržimo i poširamo.

Ne trebaju dugu termičku obradu niti puno dodataka da bi imala dobar okus. Baš zato važno je poštivati određena pravila pri njihovoj pripremi, prenosi Punkufer.

Najveća greška koju možemo napraviti prilikom pripreme jaja jest ne dati im pažnju koju zaslužuju. Šta to tačno znači?

Ne izvadimo jaja iz frižidera na vrijeme

Najbolji okus imat će jaja iz slobodnog uzgoja. Izvadite ih iz frižidera i dopustite da dosegnu sobnu temperaturu prije nego što ih stavite u tavu. Svjetski chefovi slažu se da jaja sa sobne temperature imaju bolji okus i kremastiju teksturu nakon termičke obrade.

Ne izmućkamo ih dobro

Jaja na kajganu u najboljim hotelima imaju pahuljasto mekanu teksturu. Želite li postići tu mekoću, jaja dobro izmućkajte prije prženja. Razbijte jaja u veću zdjelu i pomno ih pomiješajte viljuškom ili pjenjačom dok se bjelanca i žumanca ne sljube do kraja. Mućkajte ih barem 60 sekundi.

Pržimo jaja na previsokoj temperaturi

Savršeno pečena jaja na kajganu su pahuljasta, mekana i kremasta. Ispržite li jaja na visokoj temperaturi, vjerovatno ćete ih prepeći ili presušiti. Da biste spriječili taj scenarij, termički ih obradite polako i na srednje jakoj temperaturi. Niža temperatura jamči vam bolju kontrolu nad završnim rezultatom.

Predugo pržimo jaja

Jaja uklonite s vatre prije nego što su pržena do kraja, savjetuju majstori kuhinje. Toplina u tavi nastavit će ih termički obrađivati i nakon što isključite šporet te dovršiti na odgovarajući način. U trenutku kada jaja prebacite na tanjir i poslužite, bit će savršena.

Ne dodamo maslac

Jaja na kajganu možete napraviti bez imalo masnoće u tavi s neprijanjajućim dnom. No ako uživate u jajima kao iz najboljih restorana, ispržite ih s nešto ulja i/ili maslaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.