U srcu Napulja, grada sa 3.000 godina dugom tradicijom gastronomije, Đino Sorbiljo, pica majstor, je izazvao pravu revoluciju svojom kontroverznom kreacijom – Margherita con Ananas.
Specifičan recept
Ovaj specifičan recept, koji predstavlja izazov ustaljenim normama italijanske kuhinje, postao je centar pažnje kako lokalnih stanovnika, tako i gastronoma širom svijeta.
Priča o ovom neobičnom spoju počinje u Sorbiljovoj radionici, smještenoj u historijskom središtu Napulja, gdje majstor vješto kombinuje tradicionalne tehnike sa svojim inovativnim pristupom kulinarstvu. Margherita con Ananas nije obična pizza; ona predstavlja hrabro suočavanje sa predrasudama koje su duboko ukorijenjene u italijanskoj kulinarskoj tradiciji.
Priprema ove kontroverzne pice počinje pečenjem ananasa u peći, nakon čega se ohlađeni komadi dodaju na sveže testo. Dodatak dimljene provole, lokalnog kravljeg sira iz Kampanije, pridaje jelu poseban karakter. Majstor zatim dodaje ekstra djevičansko maslinovo ulje i svježi bosiljak prije nego što pizza završi u pećnici. Nakon pečenja, na vrh dolaze dvije vrste dimljenog sira cacioricotta – kozji sir sa Sardinije i bivolji sir iz obližnjeg područja Cilento. Ovaj kompleksan spoj sastojaka stvara harmoniju ukusa, spajajući tradicionalne sastojke sa modernim pristupom kulinarstvu.
Margherita con Ananas nije samo jelo, već i izazov za ustaljene norme i predrasude. Đino Sorbiljo tvrdi da je njegova kreacija odgovor na potrebu da se preispitaju granice i da se hrabro kroči u novu gastronomsku teritoriju. On vidi svoju picu kao simbol borbe protiv predrasuda vezanih za hranu, hrabro suprotstavljajući se tradicionalnim stavovima o tome šta je prihvatljivo na italijanskom tanjiru.
Dok je Sorbiljo samouvjereno predstavljao svoj proizvod u srcu Napulja, reakcije javnosti nisu izostale. Za većinu Italijana, ideja o ananasu na pici predstavlja pravu herezu, a sama pica postaje svojevrsno svetogrđe. Rasprave su započete širom zemlje, a restorani su podijeljeni između podrške hrabrom majstoru i tradicionalista koji brane autentičnost italijanske kuhinje.