Sastojci: 300 g riže, 1 vezica špargli, 1 kocka za supu, malo bijelog vina, 3 mlada luka, maslinovo ulje, so, biber, parmezan.
Priprema:
1. Luk iseckajte na kolutiće i stavite da se prodinsta na ulju. Posolite i pobiberite po ukusu, dodajte rižu pa ostavite da se proprži oko tri minuta i dolijte bijelog vina.
2. Skuhajte špargle i stavite ih u zdjelu hladne vode kako bi sačuvale boju. U drugoj šerpi skuhajte supu od kocke i, kad vino ispari, postepeno je ulivajte u tavu sa rižom i lukom, sve dok riža ne postane "al dente", odnosno tvrđe skuhan po standardima italijanske kuhinje.
3. Isjecite špargle i dodajte ih u tavu sa rižotom. Promješajte i ostavite još nekoliko minuta da se krčka na tihoj vatri. Jelo odozgo pospite parmezanom.