KUHAJTE S NAMA

Ukusna i slatka Panna Cotta

Osvježavajući ljetni desert

Zalijte je prelivom od malina. Facebook

Dž. R.

27.7.2024

Osvježavajući desert za ljetne dane za koji vam je potrebno samo par sastojaka i pola sata za pripremu.

Sastojci: 500 ml slatkog vrhnja 30 posto m.m., 300 ml mlijeka, 2 vanilin šećera, 1 želatina u prahu (10 g).

Za preliv od malina potrebno je 300 g malina, 2 kašike šećera i 1 kašičica gustina.

Priprema: 

1. Želatinu namočite u hladnoj vodi prema uputama na pakiranju i ostavite sa strane da nabubri. 

2. Slatko vrhnje, mlijeko i vanilin šećer kuhajte na laganoj vatri do tačke vrenja. Maknite s vatre, dodajte ranije pripremljenu želatinu i miješajte je dok se ne otopi.

3. Tako pripremljenu panna cottu rasporedite u staklene čaše. Ova količina dovoljna je za 10-15 porcija. 

4. Ohladite je na sobnoj temperaturi pa spremite u frižider da očvrsne. Dok se panna cotta hladi, pripremite preliv od malina.

5. Maline i šećer kuhajte na laganoj vatri dok se ne raspadnu. Zatim dodajte gustin kojeg ste razmutili s malo vode. 

6. Preliv od malina još kratko prokuhajte, malo ohladite, a zatim prelijte preko panna cotte. Vratite desert u frižider tako da se i preliv od malina dobro ohladi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.