Sastojci: 1 glavica crnog luka, 400 g smrznutog graška, 1/2 šolje paradajz sosa, 600 g mljevenog mesa, 1 kriška hljeba, malo mlijeka, 1 jaje, so, biber, 100 g kačkavalja, malo muškatnog oraščića.
Priprema:
1. U zdjelu stavite meso, hljeb natopljen u mlijeku, jaje, rendani kačkavalj, so, biber i oraščić pa sve dobro izmiješajte i oblikujte loptice. Uvaljajte ih u brašno.
2. Isjeckajte crni luk pa mu dodajte malo ulja i malo vode i prodinstajte ga. Kada luk omekša, dodajte ćufte i još malo vode pa ostavite da se prodinsta 10-15 minuta.
3. Kada voda ispari, dodajte grašak, paradajz sos i vode toliko da pokrije grašak i ostavite da se dinsta. Ako je potrebno, povremeno dodajite pomalo vode. Gotovo je kad grašak potpuno omekša.