KREMASTO SAVRŠENSTVO

Kolač s višnjama i piškotama

Izuzetno kremasta kiselo-slatka kombinaciji okusa

Ukusno i osvježavajuće. Blic.rs.

E. Ag.

15.10.2024

Sastojci:

1 veća kutija piškota

200 ml mlijeka

1 kesica vanilin šećera

Za fil:

650 ml mlijeka

4 kašike šećera

2 kesice pudinga od vanilije

Za voćni fil:

300 g smrznutih višanja

4 kašike šećera

2 kašike gustina

150 ml vode

250 ml slatke pavlake

Priprema:

Skuhajte oba pudinga u mlijeku i šećeru. Pokrijte ga providnom folijom i ostavite da odstoji dok se skroz ne ohladi. Za to vrijeme pripremite voćni fil. Višnje sipajte u šerpu i dodajte 100 ml vode. Dodajte i 4 kašike šećera i šerpu uključite na srednju temperaturu. Gustin razmutite u 50 ml vode i dobro miješajte dok se ne rastopi. Miješajte višnje povremeno dok ne provre, potom sipajte gustin u višnje i kuhajte još nekoliko minuta, uz neprekidno miješanje. Ostavite smjesu da se ohladi.

Ohlađeni puding razmutite mikserom i dodajte puter sobne temperature, pa sve dobro umutite dok ne dobijete homogenu smjesu. Umutite slatku pavlaku. Piškote umočite kratko u mlijeko u koje ste sipali vanilin šećer, pa redajte u dva reda. Na piškote stavite pola fila od višanja, potom pola fila od vanile i 4 kašike slatke pavlake.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.