OTKRILI KUHARI

Dodajte ovaj sastojak u tijesto i krofne neće upiti ulje: Bit će premekane i sočne

Omiljena poslastica koja nas podsjeća na djetinjstvo

Instagram

E. Ag.

prije 5 dana

Krofne su omiljena poslastica koja nas podsjeća na djetinjstvo, ali često upijaju puno ulja dok se prže.

Postoji trik da izbjegnete ovaj problem: dodavanje praška za pecivo ili sode bikarbone u tijesto spriječit će upijanje ulja, ali treba voditi računa da je ulje dovoljno zagrijano.

Još jedan trik je dodavanje kašike alkoholnog napitka (poput votke ili konjaka) u tijesto, piše Stvar ukusa. Ovaj sastojak pomaže da tijesto ostane mekano, vazdušasto i da ne upije previše ulja.

Ujedno, ostavljamo vam i recept za domaće krofne:

Sastojci:

1 kg brašna (tip 400 meko)

600 ml mlijeka

1 pakovanje kvasca (50 g)

3 kašike ulja

4 kašike šećera

1 kašičica soli

2 kašičice šećera za kvasac

2 žumanca

Priprema:

U mlako mlijeko (600 ml) izdrobiti kvasac, staviti 2 kašičice šećera i ostaviti da nadođe. Za to vrijeme, u većoj zdjeli, umutiti 2 žumanca, dodati ulje, šećer, so pa na kraju dodati i nadošli kvasac. Sve umiješati pa postepeno dodavati brašno i mutiti. Zamijesiti tijesto srednje mekoće (važno da se ne lijepi za ruke i radnu površinu). Tijesto ostaviti da odmori 20-30 minuta.

Poslije 30-ak minuta tijesto ponovo malo premijesiti bez dodavanja brašna i rastanjiti na debljinu manju od 1 cm (otprilike 7-8 mm).

Čašom vaditi krofne, pa ostaviti da odstoje sa svake strane po 5 minuta. Za to vrijeme zagrijati ulje na umjerenoj temperaturi. Prije prženja krofne još malo blago rastanjiti oklagijom i ostaviti da malo odmore.

Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je bila na stolu sada bude gore.

Gotove krofne uvaljati u prah šećer i poslužiti tople.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.