VOLJET ĆETE IH

Savršen recept koji uvijek uspijeva: Mekane i pahuljaste krofne

Po želji, krofne možete puniti marmeladom, čokoladnim namazom ili kremom po izboru

Idealne krofne. Instagram

DŽ. V.

jučer

Krofne su omiljeni desert koji budi uspomene na djetinjstvo i porodična okupljanja. Uz ovaj provjereni recept, pripremit ćete mekane i ukusne krofne koje uvijek uspijevaju.

Sastojci:

• 400 ml mlakog mlijeka

• 1 svježi kvasac (ili 1 kesica suhog kvasca)

• 1 kašika kristal šećera

• 2 jaja

• 50 ml ulja

• 700 g glatkog brašna

• 1 kašičica soli

• Ulje za prženje (oko 1 l)

• Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U zdjeli pomiješajte mlako mlijeko, izmrvljeni svježi kvasac i šećer. Ostavite smjesu nekoliko minuta dok se ne zapjeni, što ukazuje da je kvasac aktiviran.

Dodajte polovinu brašna u smjesu s kvascem i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. U posebnoj zdjelici umutite jaja sa solju, zatim ih dodajte u tijesto zajedno s uljem. Dodajte preostalo brašno i miješajte dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.

Pospite tijesto s malo brašna, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu oko 30 minuta, ili dok ne udvostruči volumen.

Na pobrašnjenoj površini lagano premijesite tijesto i razvaljajte ga na debljinu od oko 1 cm. Čašom ili modlom izrežite krugove željene veličine. Preostalo tijesto ponovo premijesite, razvaljajte i izrežite dok ne iskoristite sve.

Posložite izrezane krofne na pobrašnjenu površinu ili pleh, pokrijte ih krpom i ostavite da odmaraju 20-ak minuta.

U dubokoj tavi zagrijte ulje na srednjoj temperaturi. Pažljivo stavljajte krofne u ulje tako da strana koja je bila gore sada bude dolje. Pržite dok donja strana ne porumeni, zatim ih okrenite i pržite drugu stranu dok ne postane zlatno-smeđa.

Vadite krofne šupljikavom kašikom i stavljajte na papirnate ubruse da upiju višak ulja. Još tople krofne pospite šećerom u prahu.

Po želji, krofne možete puniti marmeladom, čokoladnim namazom ili kremom po izboru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.