Spremanje deserta za Božić nosi poseban šarm i magiju, a miris svježe pečenih kolača ili torti nešto je što svi jedva čekaju.
Svaki sastojak tu je da savršeno zaokruži božićni ručak, a ako i dalje niste odlučili koji biste desert mogli da pripremate, onda je ovo sigurno rješenje.
Da li ste čuli za tortu "pijani Isidor"? Simpatično zvuči i kako onda odoljeti da je probamo? Lako se priprema, a budite sigurni da će svima biti favorit na trpezi. Pređimo na recept.
Sastojci:
Za koru:
4 jajeta
200 g šećera
80 g brašna
150 g putera
kašika kakao praha
kašičica praška za pecivo
120 g mljevenih oraha
Za fil:
400 g mljevenih oraha
8 kašika šećera
kesica vanilin šećera
100 ml vode
100 ml ruma
5 kašika pekmeza od maline
Čokoladni fil:
3 jajeta
6 kašika šećera
kesica vanilin šećera
100 g čokolade
200 g putera
Priprema:
Prvo je potrebno umutiti puter sa šećerom i žumancima, da biste počeli sa pripremanjem kore za tortu. Zatim dodajte mljevene orahe, prosijano brašno s kakaom i praškom za pecivo.
U posebnoj posudi umutiti šam od bjelanaca i pažljivo ga sjediniti sa smjesom. Smjesu izliti u kalup za tortu, koji je prethodno obložen papirom za pečenje i peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Ako niste sigurni da li je kora pečena, zabodite čačkalicu i vidite da li ostaje na njoj kora kada se izvuče ili je dovoljno pečena.
Ohlađenu koru premazati pekmezom od malina. U posebnoj posudi pomiješati mljevene orahe sa šećerom u prahu, preliti rumom i vodom, pa nanijeti fil preko pekmeza. Za čokoladni fil, umutiti jaja sa šećerom i kuvati na pari. Kad se smjesa zgusne, dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne rastopi. Kada se fil ohladi, umješati puter. Čokoladni fil rasporediti preko fila od oraha. Tortu staviti u frižider da se ohladi, a onda je možete dekorisati po želji.