"PIJANI ISIDOR"

Napravite najbolju tortu za Božić

Tortu staviti u frižider da se ohladi, a onda je možete dekorisati po želji

Torta za Božić. Screenshot / YouTube

A. O.

prije 2 dana

Spremanje deserta za Božić nosi poseban šarm i magiju, a miris svježe pečenih kolača ili torti nešto je što svi jedva čekaju.

Svaki sastojak tu je da savršeno zaokruži božićni ručak, a ako i dalje niste odlučili koji biste desert mogli da pripremate, onda je ovo sigurno rješenje.

Da li ste čuli za tortu "pijani Isidor"? Simpatično zvuči i kako onda odoljeti da je probamo? Lako se priprema, a budite sigurni da će svima biti favorit na trpezi. Pređimo na recept.

Sastojci:

Za koru:

4 jajeta

200 g šećera

80 g brašna

150 g putera

kašika kakao praha

kašičica praška za pecivo

120 g mljevenih oraha

Za fil:

400 g mljevenih oraha

8 kašika šećera

kesica vanilin šećera

100 ml vode

100 ml ruma

5 kašika pekmeza od maline

Čokoladni fil:

3 jajeta

6 kašika šećera

kesica vanilin šećera

100 g čokolade

200 g putera

Priprema:

Prvo je potrebno umutiti puter sa šećerom i žumancima, da biste počeli sa pripremanjem kore za tortu. Zatim dodajte mljevene orahe, prosijano brašno s kakaom i praškom za pecivo.

U posebnoj posudi umutiti šam od bjelanaca i pažljivo ga sjediniti sa smjesom. Smjesu izliti u kalup za tortu, koji je prethodno obložen papirom za pečenje i peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Ako niste sigurni da li je kora pečena, zabodite čačkalicu i vidite da li ostaje na njoj kora kada se izvuče ili je dovoljno pečena.

Ohlađenu koru premazati pekmezom od malina. U posebnoj posudi pomiješati mljevene orahe sa šećerom u prahu, preliti rumom i vodom, pa nanijeti fil preko pekmeza. Za čokoladni fil, umutiti jaja sa šećerom i kuvati na pari. Kad se smjesa zgusne, dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne rastopi. Kada se fil ohladi, umješati puter. Čokoladni fil rasporediti preko fila od oraha. Tortu staviti u frižider da se ohladi, a onda je možete dekorisati po želji.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.