Tradicionalne punjene paprike mnogima su na Balkanu jedno od omiljenih jela. Međutim, ponekad nas odmicanje od tradicije i isprobavanje novih stvari može prijatno iznenaditi.
Sastojci: 15-20 suhih paprika, 1 krompir, 2 kašike ulja, 3 glavice crnog luka, 2 lovorova lista, 1/2 kašičice bibera, 2 prase, 2 mrkve srednje veličine, 2 kašičice suhog biljnog začina, 1 kašičica soli, 150 g obarene riže, 200 g mljevenih oraha, 1 kašičica crvene paprike, voda
Priprema:
1. U tavu sipate ulje da se zagrije, a potom dodate isjeckan crni luk i dinstate par minuta. Dodate lovorov list, biber i nastavite sa dinstanjem.
2. Zatim ubacite isjeckanu prasu i narendanu mrkvu. Dodate suhi biljni začin, so i nastavite sa dinstanjem. Kada se luk fino izdinsta dodajete prethodno obarenu rižu i mljeveni orah. Na kraju dodate alevu papriku.
3. Pripremite suhe paprike i krompir isječete na kolutove. Paprike punite filom i zatvarate kolutovima krompira. Napunjene redate u duboku šerpu. Začinite ih začinima, nalijete vode i kuhate na tihoj vatri 2 sata. Kada su paprike kuhane zapečete ih u rerni na 200 stepeni 15 minuta.