Jagode su jedna od najukusnijih voćki kojih već u proljeće, kada počinju sazrijevati, ima u izobilju. Osim što su preukusne kad se konzumiraju svježe, pružaju bezbroj mogućnosti za pravljenje ukusnih slastica.
Mi vam predlažemo da od jagoda napravite ukusnu i zdravu tortu. Đumbir, bademi i smeđi šećer će zaokružiti ovu proljetnu priču kroz arome i mirise pečene torte.
Recept je jednostavan, a trebat će vam svega pola kilograma jagoda.
Sastojci za biskvit:
250 g brašna
2 čajne kašičice praška za pecivo
2 čajne kašičice cimeta
pola čajne kašičice đumbira
pola šolje smeđeg šećera
80 g mljevenih badema
2 supene kašike mljevenih sjemenki lana
1 šolja jogurta
pola šolje kokosovog ulja
1/3 šolje sojinog biljnog napitka
1 čajna kašičice ekstrakta vanilije
prstohvat soli
Sastojci za preljev:
pola kilograma jagoda
1 supena kašika smeđeg šećera
Priprema:
Zagrijte rernu na 165 Celzijusovih stepeni. Kalup obložite papirom za pečenje. Najprije u jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, odnosno brašno, smeđi šećer, so, đumbir, cimet, prašak za pecivo i bademe. U posebnoj zdjeli pomiješajte mljevene lanene sjemenke s tri supene kašike vode i ostavite ih 10 minuta. Potom, u lanene sjemenke umiješajte preostale mokre sastojke, odnosno kokosovo ulje, sojin biljni napitak, ekstrakt vanilije i jogurt, a potom smjesu ulijte u kalup. Jagode narežite na polovine, potom ih pomiješajte s kašikom smeđeg šećera, te rasporedite po vrhu torte. Pecite tortu 50-ak minuta, a čačkalicom provjerite je li pečena.