Čokoladni mafini s malinom, sočni, mekani i taman dovoljno slatki, osvojit će vas svojom aromom i neodoljivom teksturom. Maline dodaju osvježavajuću kiselkastu notu koja savršeno nadopunjuje intenzivan okus čokolade, dok će kremasti šlag upotpuniti svaki zalogaj. Ovi mafini su odlični za doručak, desert ili posebne prilike, a još su i bez glutena, što ih čini dostupnima svima koji žele uživati u zdravijoj verziji ovog klasičnog slatkog užitka.
Sastojci
Marmelada:
125 g smrznutih malina
2-3 kašike vode
1 kašičica limunovog soka
1 kašika sirupa od hurmi
1 kašika chia sjemenki
Mafini:
60 g zobenih pahuljica
120 g nerafiniranog smeđeg ili kokosovog šećera (po želji povećati na 150 g)
1 kašičica vanilin šećera
1 kašičica sode bikarbone
2 kašičice praška za pecivo
1 prstohvat soli
50 g nezaslađenog kakaa u prahu
90 g jabukove kaše
1 kašičica ekstrakta vanilije
2 kašike sojinog ili kokosovog jogurta
250 ml sojinog mlijeka
2 kašičice jabukovog sirćeta
12 svježih malina
Krema:
1 limenka kokosovog mlijeka (s udjelom masti iznad 80 posto) ili 200 ml biljnog vrhnja za šlag
1 kašičica praha od cvekle (po želji, za crvenu boju kreme)
2 kašike šećera u prahu (po želji, za slađu kremu)
Priprema
U većoj čaši pomiješajte sve mokre sastojke za mafine.
Zobene pahuljice sameljite u sitno brašno. U većoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke. Dodajte mokre sastojke suhim i sve dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Kalup za mafine premažite maslacem i ulijte pripremljenu smjesu. Mafine pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 Celzijusovih stepeni, 25-27 minuta. Dok se peku, pripremite chia marmeladu i istucite kokosovo vrhnje. Za intenzivniju boju vrhnja možete dodati prah od cvekle ili neko drugo prirodno bojilo.
Za chia marmeladu stavite maline u lončić s vodom, limunovim sokom i sirupom te lagano kuhajte. Prema potrebi ih zgnječite viljuškom, a zatim umiješajte chia sjemenke i kuhajte još 3-5 minuta. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Kada su mafini pečeni, izvadite ih iz rerne i ostavite da se potpuno ohlade.
Iz sredine svakog mafina izdubite malu rupicu i napunite je jednom kašičicom chia marmelade. U svaku rupicu stavite po jednu svježu malinu. Na vrh mafina nanesite kokosovu kremu pomoću slastičarske vrećice. Ukrasite ih svježim malinama.