ZDRAVI RECEPT

Čokoladni mafini s malinom: Savršen spoj bogatog okusa i svježine

Odlični su za doručak, desert ili posebne prilike, a još su i bez glutena, što ih čini dostupnima svima koji žele uživati u zdravoj verziji deserta

Čokoladni mafini s malinom. Net.hr

I. P.

8.4.2025

Čokoladni mafini s malinom, sočni, mekani i taman dovoljno slatki, osvojit će vas svojom aromom i neodoljivom teksturom. Maline dodaju osvježavajuću kiselkastu notu koja savršeno nadopunjuje intenzivan okus čokolade, dok će kremasti šlag upotpuniti svaki zalogaj. Ovi mafini su odlični za doručak, desert ili posebne prilike, a još su i bez glutena, što ih čini dostupnima svima koji žele uživati u zdravijoj verziji ovog klasičnog slatkog užitka.

Sastojci

Marmelada:

125 g smrznutih malina

2-3 kašike vode

1 kašičica limunovog soka

1 kašika sirupa od hurmi

1 kašika chia sjemenki

Mafini:

60 g zobenih pahuljica

120 g nerafiniranog smeđeg ili kokosovog šećera (po želji povećati na 150 g)

1 kašičica vanilin šećera

1 kašičica sode bikarbone

2 kašičice praška za pecivo

1 prstohvat soli

50 g nezaslađenog kakaa u prahu

90 g jabukove kaše

1 kašičica ekstrakta vanilije

2 kašike sojinog ili kokosovog jogurta

250 ml sojinog mlijeka

2 kašičice jabukovog sirćeta

12 svježih malina

Krema:

1 limenka kokosovog mlijeka (s udjelom masti iznad 80 posto) ili 200 ml biljnog vrhnja za šlag

1 kašičica praha od cvekle (po želji, za crvenu boju kreme)

2 kašike šećera u prahu (po želji, za slađu kremu)

Priprema

U većoj čaši pomiješajte sve mokre sastojke za mafine.

Zobene pahuljice sameljite u sitno brašno. U većoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke. Dodajte mokre sastojke suhim i sve dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Kalup za mafine premažite maslacem i ulijte pripremljenu smjesu. Mafine pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 Celzijusovih stepeni, 25-27 minuta. Dok se peku, pripremite chia marmeladu i istucite kokosovo vrhnje. Za intenzivniju boju vrhnja možete dodati prah od cvekle ili neko drugo prirodno bojilo.

Za chia marmeladu stavite maline u lončić s vodom, limunovim sokom i sirupom te lagano kuhajte. Prema potrebi ih zgnječite viljuškom, a zatim umiješajte chia sjemenke i kuhajte još 3-5 minuta. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Kada su mafini pečeni, izvadite ih iz rerne i ostavite da se potpuno ohlade.

Iz sredine svakog mafina izdubite malu rupicu i napunite je jednom kašičicom chia marmelade. U svaku rupicu stavite po jednu svježu malinu. Na vrh mafina nanesite kokosovu kremu pomoću slastičarske vrećice. Ukrasite ih svježim malinama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.