Francuska salata je neizostavan dio blagdanskog stola u mnogim domaćinstvima. Iako postoji mnogo varijacija, ovaj recept donosi klasičnu verziju koja će zadovoljiti sve generacije.
Sastojci
450 g zamrznute mješavine graška i mrkve
300 g krompira
200 g kiselih krastavaca
Sol
Za nadjev
360 g majoneze
2 kašike kiselog vrhnja
1 kašika senfa
Crni biber
Sol
Priprema
Zamrznutu mješavinu graška i mrkve skuhajte u posoljenoj vodi 10-15 minuta dok ne omekša. Ocijedite i ohladite.
Krompir skuhajte u kori u posoljenoj vodi dok ne omekša. Nakon kuhanja, ogulite i narežite na jednake kockice.
Kisele krastavce narežite na sitne kockice.
U velikoj zdjeli pomiješajte kuhano povrće, krompir i krastavce.
U posebnoj zdjeli pripremite nadjev i pomiješajte majonezu, kiselo vrhnje, senf, sol i papar.
Prelijte nadjev preko povrća i lagano promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Ohladite salatu prije posluživanja.
Posluživanje
Ova francuska salata savršeno se slaže s pečenim mesom ili kao samostalno jelo uz svježi hljeb.
Za dodatnu svježinu, možete dodati nasjeckani peršin ili malo limunovog soka.