NEIZOSTAVNO JELO

Francuska salata: Klasični recept koji nikada ne razočara

Iako postoji mnogo varijacija, ovaj recept donosi klasičnu verziju koja će zadovoljiti sve generacije

Instagram

Dž. V.

20.4.2025

Francuska salata je neizostavan dio blagdanskog stola u mnogim domaćinstvima. Iako postoji mnogo varijacija, ovaj recept donosi klasičnu verziju koja će zadovoljiti sve generacije.

Sastojci

450 g zamrznute mješavine graška i mrkve

300 g krompira

200 g kiselih krastavaca

Sol

Za nadjev

360 g majoneze

2 kašike kiselog vrhnja

1 kašika senfa

Crni biber

Sol

Priprema

Zamrznutu mješavinu graška i mrkve skuhajte u posoljenoj vodi 10-15 minuta dok ne omekša. Ocijedite i ohladite.

Krompir skuhajte u kori u posoljenoj vodi dok ne omekša. Nakon kuhanja, ogulite i narežite na jednake kockice.

Kisele krastavce narežite na sitne kockice.

U velikoj zdjeli pomiješajte kuhano povrće, krompir i krastavce.

U posebnoj zdjeli pripremite nadjev i pomiješajte majonezu, kiselo vrhnje, senf, sol i papar.

Prelijte nadjev preko povrća i lagano promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Ohladite salatu prije posluživanja.

Posluživanje

Ova francuska salata savršeno se slaže s pečenim mesom ili kao samostalno jelo uz svježi hljeb.

Za dodatnu svježinu, možete dodati nasjeckani peršin ili malo limunovog soka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.