IAKO JE IZAŠAO PS5

Gotovo 50 miliona ljudi i dalje koristi konzolu koja je predstavljena 2013. godine

Sony je objavio da PS4 i PS5 konzole koristi po 49 miliona ljudi, iako je starija konzola izašla još prije 11 godina

PS4 ne utječe negativno na prodaju PS5 konzola. YouTube

E. Ag.

3.6.2024

Prošlo je skoro pet godina od pojave PS5 konzole, a ogroman broj korisnika i dalje upotrebljava raniju verziju, PS4. Sony je objavio da PS4 i PS5 konzole koristi po 49 miliona ljudi, iako je starija konzola izašla još prije 11 godina. 

Objavljen izvještaj

Japanska kompanija ovo ne vidi kao problem, već kao potencijal, jer smatra da su to sve budući korisnici novih konzola, tako da očekuju da će od njih u budućnosti dobiti značajnu količinu novca.

Podaci dolaze iz izvještaja koji ukazuje da je od 117 miliona prodatih PS4 konzola još u upotrebi čak 42 procenta. Kada je PS5 konzola u pitanju, u aktivnoj upotrebi je 86 procenata od 56 miliona prodatih primjeraka. PS5 se ipak daleko više upotrebljava od svog prethodnika. Navodi se je na upotrebu PS5 konzola utrošeno 2,4 milijarde sati, dok je ta brojka na PS4 1,4 milijarde sati (nije navedeno za koji period se ove brojke odnose). PS5 se više koristi za igranje, dok se PS4 više upotrebljava za streaming (vjerovatno u spavaćim sobama, kao dodatna konzola na kojoj se gleda Netflix ili slični servisi), piše PCPress.

Bez obzira na sve, impresivno je da skoro 50 miliona korisnika i dalje regularno koristi konzolu koja je predstavljena još 2013. godine. Jedan od razloga je i što se i danas objavljuju novi naslovi za ovu konzolu. 

Prosječna potrošnja

Na PSN Storeu i danas postoji skoro 200 „tek izdatih“ naslova koji su PS4 kompatibilni, uključujući i mnoge „best-selling“ igre.

Uostalom, PS4 ne utječe negativno na prodaju PS5 konzola. Sony gaming divizija je do sada imala promet od 106 milijardi dolara (i 10 milijardi dolara profita) od prodaje PS5 konzole, što je bolji rezultat u odnosu na PS4 (koja je na 107 milijardi dolara prometa imala 9 milijardi dolara profita). Pored toga, prosječna potrošnja PS5 korisnika je 731 dolar (odnosi se na igre, servise, periferije…), dok je prosječna potrošnja PS4 korisnika bila 580 dolara, u istom trenutku životnog ciklusa oba proizvoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.