Prema rezultatima istraživanja austrijskog Univerziteta u Inzbruku objavljenima u časopisu "Appetite", ispijanje nezaslađene kafe koristi zdravlju i održavanju figure, ali ono ima jednu manu.
Naime, prema spomenutim istraživanjima, sklonost biranju gorkih napitaka može ukazivati na poremećaje ličnosti i sklonosti narcizmu, sadizmu i apatiji.
Ispitivanje je provedeno na uzorku od otprilike hiljadu ljudi sastavljenom od muškaraca i žena prosječne dobi od 35 godina. Također, grupu su razdijelili u dva različita eksperimenta kako bi dokazali svoju hipotezu. Prva polovica ispitanika dobila je popis namirnica na kojem je jednak broj hrane gorkog, slatkog, kiselog i slanog okusa. Tako su se na popisu našle rotkvice, čokoladni kolač, sirće i slične namirnice, a ispitanici su svakoj vrsti hrane morali dati ocjenu od jedan do šest.
Osim toga, morali su odgovoriti na četiri testa ličnosti. Prvi test mjerio je koliko su ispitanici agresivni, a to su testirali kroz ispitanikovo ocjenjivanje tvrdnji poput: "Ako me isprovocira, mogu nekoga udariti."
Drugi test ispitivao je prisutnost osobina poput psihopatije, narcisoidnosti ili makijavelizma, kroz njihovo izjašnjavanje slažu li se s tvrdnjama kao što je: "Sklon sam manipulirati drugima kako bih postigao svoj cilj."
U trećem upitniku pitanjima su se procjenjivale osobine ličnosti povezane sa savjesnošću, emocionalnom stabilnošću, ugodnošću i ekstovertiranošću, dok je posljednji test ispitivao koliko su ispitanici skloni sadizmu u svakodnevnom životu kroz tvrdnje poput: "Zadirkivanje nekoga posebno je smiješno ako ta osoba shvati da joj to radimo."
Drugi eksperiment proveden na grupi od 450 ljudi potvrdio je rezultate prvog eksperimenta. Također, provedeno istraživanje potvrdilo je pretpostavku da se ljubitelji gorkog okusa povezuju sa svakodnevnim sadizmom, psihopatijom i zlim namjerama, a u nekim slučajevima čak i nedostatkom empatije, makijavelizmom i narcizmom. Kada je riječ o osobinama poput ljubaznosti, emocionalne inteligencije i prijateljske naklonjenosti, one su se negativno odnosile na ljubitelje gorkog okusa.
Iako su dokazali svoju hipotezu, riječ je o jednom istraživanju te ostaje dovoljno prostora da se zaključci detaljnije prouče.