PRIVLAČNO UPORIŠTE

Ova godina proglašena kao "zlatno doba turske arheologije"

Uz to, provode se studije konzervacije i radovi na uređenju lokacija za posjetioce na arheološkim lokacijama

Broj arheoloških istraživanja u zemlji, koji je iznosio 670 u 2021. godini, prvobitno se povećao na 720 u 2023. godini. Fena

FENA

prije 20 sati 52 minute

Turska je postala privlačno globalno uporište za arheološke radove, provodeći mnoge projekte iskopavanja i restauracije da bi osigurala održivost svog kulturnog nasljedstva. Očekuje se da će u naredne četiri godine ostvariti rezultate jednake onim postignutim u posljednjih 60 godina. U tom kontekstu, 2024. godina proglašena je kao “zlatno doba turske arheologije”.

Broj arheoloških istraživanja u zemlji, koji je iznosio 670 u 2021. godini, prvobitno se povećao na 720 u 2023. godini, a očekuje se da će rasti do 750 u 2024. i doseći 800 do 2026 godine.

Uz to, provode se studije konzervacije i radovi na uređenju lokacija za posjetioce na arheološkim lokacijama.

Ove godine, jedno od najznačajnijih otkrića bile su statue Scylle, otkrivene u drevnom gradu Laodicea u Denizliju. Nevjerovatne skulpture uključuju glavu i ruku ljudoždera Scylle, tijelo Odiseja, dvije statue gornjeg dijela tijela koje pripadaju njegovim saputnicima, koje su napali i ubili divlji psi oko Scilinog struka te pramac Odisejevog broda.

Izdvajaju se svojom dobro očuvanom prvobitnom bojom i baroknim stilom helenističkog perioda. UNESCO-ova lokacija Aphrodisias u Aydınu također je bila na agendi sa ogromnom skulpturom Zeusove glave.

Stara skoro 2,000 godine, statua je pronađena gotovo netaknuta, s minimalnim oštećenjima i fascinantnim detaljima. Još jedno važno otkriće došlo je iz mjesta Kahramanmaraş.

U Direkli pećini pronađena je koštana igla za šivenje stara 13,000 godina, koja se smatra “temeljem sadašnje tekstilne strukture grada u arheološkim nalazištima”.

Karahantepe, jedno od najstarijih neolitskih nalazišta na svijetu, ponovo je zasjalo s otkrićem koje prikazuje divlju životinju u pokretu. U drevnom hetitskom gradu Kayalıpınar u Sivasu, pronađeni su 3,900 godina stari otisci ruku, za koje se smatra da potiču iz asirijskih trgovačkih kolonija, nudeći rijetku priliku da se vide ljudski tragovi ostavljeni prije skoro četiri milenija.

Pored ostalih, tu je i 3,600 godina star broznani bodež koji je pripadao minojskoj civilizaciji na Kreti, a u drevnom Aspendosu, jednom od najčudesnijih gradova Pamfilije, pronađene su statue Zeusa i Afrodite, stare 2,000 godina.

Iskopavanja koja se prostiru širom Turske nastavljaju da otkrivaju mnoge druge predmete, osvjetljavajući historiju koja seže hiljadama godina unazad.

Turska ostaje čvrsta u namjeri vraćanja opljačkanih artefakata iz inostranstva. Održavajući svoju pravnu i diplomatsku borbu za povratak kulturnih dobara na svoju državu, Turska je nedavno vratila 14 arheoloških i etnografskih artefakata iz Sjedinjenih Američkih Država.

Među vraćenim kulturalnim artefaktima su dvije bronzane glave, ogromna bronzana statua iz drevnog grada Boubona u Burduru, razni keramički predmeti, novčići i nakit iz različitih perioda, te dva bodeža iz perioda Osmanskog carstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.