ROK 30 DANA

Stigla još jedna zabrana TikToka, ovog puta u Njujorku

Zaposlenicima koji rade u Njujorku naloženo je da u roku od 30 dana uklone aplikaciju za društveno umrežavanje sa svojih gradskih uređaja

Zabranjen u Njujorku. Facebook

M. Z.

19.8.2023

Njujorški odjel kibernetičke sigurnosti NYC Cyber Command tvrdi da TikTok ''predstavlja sigurnosnu prijetnju gradskim tehničkim mrežama'', prema glasnogovorniku njujorške gradske vijećnice. 

Zabranjen pristup

Osim što im je naređeno da uklone aplikaciju, zaposlenicima je zabranjeno odmah koristiti TikTok na uređajima u vlasništvu grada, kao i pristup TikTok web-stranici s proizvoda u vlasništvu grada.

Službeno saopćenje nije ponudilo konkretnu sigurnosnu prijetnju koju TikTok predstavlja službenicima u Njujorku. Međutim, vlade širom svijeta izrazile su zabrinutost da bi matična kompanija aplikacije ByteDance mogla slati lične podatke koje prikuplja svojoj matičnoj vladi Kine. ByteDance je više puta zanijekao da šalje bilo kakve lične podatke kineskoj vladi.

Uprkos tome, ova posljednja zabrana TikToka uslijedila je nakon što su mnoge druge vlade širom svijeta zabranile korištenje aplikacije na svojim uređajima u proteklih nekoliko mjeseci. Ti napori uključuju saveznu vladu SAD, koja je zabranila TikTok na svim svojim uređajima ranije 2023.

Zabrana od 1. januara

Država Montana otišla je korak dalje jer je ranije ove godine usvojila zakon koji zabranjuje korištenje TikToka svim stanovnicima te američke savezne države, počevši od 1. januara 2024. TikTok je brzo podnio saveznu tužbu protiv ove zabrane, donosi Neowin.net.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.