OTKRILA ISTRAGA

Bočica parfema ostavljena u parku bila puna otrovom Novičok: Mogla je pobiti hiljade ljudi

Izdana je međunarodna potjernica za trojicom Rusa, za koje vlasti vjeruju da su bili umiješani u napade

Veliku Britaniju je izbjegla velika tragedija. Platforma X

N. H.

prije 4 sata 2 minute

Bočica parfema s otrovom Novičok koji utječe na nervni sistem i kojim je otrovana Doun Sturdžes (Dawn Sturgess) u Velikoj Britaniji tokom 2018. godini, sadržavala je "dovoljno otrova da ubije hiljade ljudi", piše "The Mirror". 

U ponedjeljak je pokrenuta istraga o njenoj smrti i po prvi put su otkrivene snimke nadzornih kamera koje prikazuju bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju kako šetaju Salisburijem netom nakon što su bili izloženi otrovu.

Sat vremena nakon što je Sergej dotaknuo kvaku na kojoj je bio Novičok, snimljen je kako se drži za glavu dok izlazi iz kafića, ali je preživio, kao i njegova kćerka. Vjeruje se da su ga pokušali ubiti članovi ruske vojne obavještajne jedinice. Četiri mjeseca kasnije, Doun Sturdžes je došla u kontakt s otrovom jer je bio ostavljen u bočici parfema u Viltšajeru.

Dao joj je bočicu parfema njen tadašnji dečko Čarli Rauli (Charlie Rowley), koji je također preživio, ali Doun nije. 

Izdana je međunarodna potjernica za trojicom Rusa, za koje vlasti vjeruju da su bili umiješani u napade. Dvojica osumnjičenih su u intervjuu za ruske medije rekli da su u Velikoj Britaniji bili nakratko, kako bi posjetili katedralu u Salisburiju.

Bivši špijun Skripalj neće svjedočiti u istrazi zbog straha za svoju sigurnost, iako je porodica Sturdžes na preliminarnom saslušanju zahtijevala njegov iskaz. 

Advokati porodice rekli su da je Sturgess živjela život koji je bio ”potpuno udaljen od svijeta politike i međunarodnih odnosa”, stoga ističu da je nevina žrtva u ovoj situaciji, koja je nesvjesno nanijela otrov na vlastitu kožu.

- Dokazi sugeriraju da je ova boca, koja je sadržavala dovoljno otrova da ubije hiljade ljudi, ranije morala biti ostavljena negdje na javnom mjestu, stvarajući rizik da će je neko pronaći i odnijeti kući. Oni koji su odbacili bocu, postupili su s grotesknim zanemarivanjem ljudskog života - tvrde advokati porodice Sturdžes, a piše "Mirror".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.