VREMEPLOV VREMEPLOV

"Muškarci više vole plavuše": Kako je Merilin Monoro postala velika zvijezda

Film je 1953. godine režirao Hauard Hoks

Scena iz filma. Društvene mreže

17.3.2024

"Muškarci više vole plavuše“ (Gentlemen Prefer Blondes) je američki filmski mjuzikl snimljen 1953. godine u režiji Hauarda Hoksa (Howard Hawks).

Predstavlja ekranizaciju istoimenog brodvejskog mjuzikla iz 1949. koji je, pak, predstavljao adaptaciju popularnog romana Anite Los (Loos) iz 1925. godine

Put u Francusku

Protagonisti su dvije brodvejske zabavljačice – Lorelaj Li (Lorelei Lee), koju tumači Merilin Monro (Marylin Monroe) i Doroti Šo (Dorothy Shaw), utjelovila je Džejn Rasel (Jane Russell) koje putuju u Francusku i doživljavaju niz ljubavnih peripetija, vezanih uz Lorelajinu vezu s bogatim momkom Gasom (Gus), kojeg igra Tomi Nunan (Tommy Noonan).

Da bi provjerio da li je Lorelaj zainteresirana samo za njegov novac, Gasov otac unajmljuje detektiva koji prati djevojke.

Na putu Doroti se zaljubljuje u siromašnog mladića, a Lorelaj odlučuje da joj pronađe imućnijeg kandidata i tako upoznaje trgovca dijamantima...

Ogroman uspjeh

Film je doživio ogroman uspjeh, te je od Merilin Monro učinio veliku zvijezdu. Plesno-muzička tačka u kojoj izvodi pjesmu „Diamonds Are the Girl's Best Friends“ je jedna od najpoznatijih u historiji filma. Godine 1955. je snimljen nastavak pod naslovom „Gentlemen Marry Brunettes“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.