RAZGOVOR

Anila Gajević, vlasnica prve casting agencije u BiH, za "Avaz": Glumci "Zone" idu na svjetske festivale, SFF je sjajan

Istina je da ja, osim što iznimno poštujem jako volim glumce

Gajević: Vlasnica najveće agencije glumaca. Instagram

Dž. Vilajet

14.8.2024

Anila Gajević, vlasnica Casting i talent agencije "Zona", u razgovoru za "Dnevni avaz" govorila je o očekivanjima predstojećeg Sarajevo Film Festivala (SFF) koji ove godine slavi 30. rođendan.

Gajević je SFF pratila prvo kroz novinarstvo, da bi potom osnovala agenciju čiji su članovi gotovo svi glumci iz BiH, ali i veliki broj njih van regije.

Na početku razgovora dotakla se tradicionalne zabave agencije "Zona" koja se održava u Sarajevu, ali i zbog čega će ove godine biti "intimnija", s obzirom na to da je na prošlogodišnjoj zabavi bilo blizu 900 gostiju.

Kruna rada

- Ove godine planiramo nešto potpuno drugačije, gosti na partiju će biti isključivo glumci Zone, tako da smo razmišljali da događaj nazovemo Zona house party, što zbog muzike koju ćemo slušati, tako i zbog intimne atmosfere. Cilj nam je biti prvenstveno s glumcima, ne samo iz BiH nego i iz regije, a ako se poneko ko nije glumac "provuče“, za to sam vjerovatno ja odgovorna – rekla je simpatično Gajević za "Avaz“.

Uspjehe glumaca doživljava kao krunu zajedničkog rada i truda, ali ipak najviše ističe njihov talent.

- Naročito sam ponosna kad sam uključena u proces od samog početka, prvih castinga na kojima bude i do 500 glumaca, potom uži izbori, susreti s rediteljima i na kraju vijest da su dobili ulogu - rekla je ona.

Izdvojila je neke od posebnih trenutaka "Zoninih" glumaca poput Klare Mucci, koja je zablistala u hit seriji "Crooks" na Netflixu, Jelene Gavrilović u Amazonovom filmu "Gassed Up", kao i mlade Elene Matić u Amazonovoj seriji "Romancero".

- Ne treba zaboraviti ni Admira Šehovića, koji se vratio iz Nizozemske, Ivu Krešića iz Slovačke, Haruna Ćehovića iz Srbije, Andreia Lenarta iz Italije, ali i brojne bh. glumce koji su pristigli iz Litvanije sa snimanja - dodala je Gajević.

Crveni tepih

Naglašava da su sve to razlozi za slavlje ove godine, kao i brojni filmovi i serije na Sarajevo Film Festivalu u kojima igraju naši glumci.

Ljubav prema Sarajevo Film Festivalu ne krije, te su usko povezani i sa poslovne strane pa nam otkriva koje to Zonine glumce možemom očekivati na crvenom tepihu ove godine.

- Već prve večeri vidjet ćemo Gorana Navojca, Mariju Škaričić i Ivanu Roščić u filmu „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića. U Takmičarskom programu je rumunski film „Tri kilometra do kraja svijeta“ sa glumicom Laurom Vasiliu u glavnoj ulozi, koja se prethodno predstavila i u Kanu. Brojne bh. i regionalne glumce vidjet ćemo u nekoliko filmova i TV serija, tako da se radujemo projekcijama filmova „Gym“, „Djeda Mraz u Bosni“, „Backup“, „Svemu dođe kraj“, „Megdan: Između vode i vatre“i kao i TV serijama „Kotlina 2“, „Komar“, „Princ iz Eleja“, „Nobelovac“. Inače bih naglasila da je program SFF-a sjajan i obiman i sigurno neću stići pola toga da vidim što bih željela ili trebala.

Kroz rad, priču, trud i sam intervju možemo osjetiti ponos u njenom glasu pa nam je otkrila kakv zapravo odnos ima sa glumcima iz svoje agencije.

- Istina je da ja, osim što iznimno poštujem jako volim glumce. S nekima sam manje ili više bliska. Neki glumci i glumice su mi i prijatelji pa onda njihove profesionalne uspjehe doživljavam i više. Neminovno je da tokom snimanja održavamo intenzivan kontakt i na taj način se i upoznajemo – kaže Gajević ali naglašava da nije dobro kad se pređu granice profesionalnog, te se to zaista rijetko i dešava.

Znamo da često ne smije govoriti o angažmanima glumaca i koji nas najveći Zonini projekti očekuju, pa je ekskluzivno za “Avaz” otkrila da je vrhunac godine u Zoni odlazak Lidije Kordić na Venecijanski filmski festival sa italijanskim filmom „Diva Futura“ koji je uvršten u takmičarski program. Sa Lidijom putuje i ona te naglašava da je jako uzbuđena zbog puta ali i jer će biti prikazana serija „Families Like Ours“ Thomasa Winterberga u kojoj igra i njen klijent Boris Isaković.

- Trenutno su na snimanjima Slavko Sobin u dalekoj Kolumbiji, Arben Bajraktaraj i Ivona Baković u Češkoj. Tarik Filipović sa novom ulogom se vraća u Španiju, a Amar Selimović u Hrvatsku kaže Gajević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.