HOLIVUD

Tom Kruz odbio pet velikih uloga: Jedna njegovom kolegi donijela Oskara

Kruz je uvijek birao to da igra uloge za koje je smatrao da su bliže njegovim željama

Tom Kruz. AP

N. H.

25.8.2024

U svojoj holivudskoj karijeri, Tom Kruz (Tom Cruise) se pojavio u nizu istaknutih filmova, ali je ipak odbio neke značajne uloge.

Poznato je da je Kruz odbio čak pet značajnih uloga i to u filmovima: “Footloose” (1984.), “Indecent Proposal” (1993.), “A Beautiful Mind” (2001.), “Donnie Brasco” (1997.) i “Iron Man (2008.).

Jedna od prvih ponuda stigla je 1984. godine, kada je Kruzu ponuđeno da dokaže svoje umijeće na podijumu za igru filmom Footloose, u režiji Herberta Rosa.

Međutim, Kruz je odlučio da odustane od toga, a Kevin Bejkon (Bacon) je na kraju izabran da igra Rena Mekormaka u predstavi koja je definisala karijeru. Očigledno je Kruz bio prilično izbirljiv na početku karijere.

Kruz je također odlučio da odbije glavnu ulogu u erotskoj drami “Indecent Proposal” u režiji Adrijana Lajna. Priča o ljubavi, bogatstvu i moralnim izborima nije bila dovoljna da natjera Kruza da prihvati ulogu, i na kraju je uloga pripala Vudiju Harelsonu (Woody Harrelson).

Rasel Krou (Russell Crowe) osvojio je Oskara za najboljeg glumca za ulogu Džona Neša u biografskom filmu o Ronu Hauardu “A Beautiful Mind”. Međutim, pozicija bi možda pripala Kruzu da je nije odbio, birajući umjesto toga da se bavi filmovima koji su njemu lično odgovarali dok je nastavio svoju karijeru.

Kruz je odbio Donija Braska Majka Njuela, gdje mu je ponuđena uloga tajnog agenta FBI Džozefa D. Pistona, koja je na kraju pripala Džoniju Depu (Johnny Depp).

Pored toga, Kruz je takođe mogao da igra Iron Man-a, ali je odlučio da odbije legendarnog heroja u korist projekata koji su više odgovarali njegovim željama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.