PLAVA KRV

Meri od Danske proslavila 50. rođendan: Šta me je majka naučila

Princeza i njen suprug Frederik, danski prestolonasljednik, imaju četvero djece

Meri od Danske. Agencije

Piše: L. Karahmet-Pujagić

20.2.2022

Danska princeza Meri (Mary) proslavila je nedavno 50. rođendan, a u njenu čast je napravljena izložba pod nazivom '“HRH Crown Princess Mary 1972–2022“ u Muzeju nacionalne povijesti u gradu Hilerodu.

Ovim povodom su princeza i njen suprug Frederik, danski prestolonasljednik, objavili kraljevske portrete.

Ponosni roditelji četvero djece, koji su u braku od 2004. godine, pozirali su fotografu Haseu Nilsenu u Palati Amalienborg, koja je njihova zvanična rezidencija.


Radost i tuga

Princezu Meri danski narod jako voli i jedva čeka da postane kraljica, a često je porede s britanskom vojvotkinjom Kejt Midlton (Kate Middleton) kada je riječ o modi i uzornom izvršavanju kraljevskih obaveza.

Meri je prije nekoliko dana za „Euronews Magazine“ povodom rođendana pričala o svom životu, s posebnim osvrtom na njenu majku Henrijetu, koja je preminula prije 25 godina. Kako je istakla, od nje je naučila životnu mudrost koju smatra najvećom, da uvijek može da bude samo ono što jeste.

- Bila je potpuno u pravu u vezi s tim. Uvijek sam se sjećala tih riječi kada bih osjetila da sam na pragu da izgubim sebe. Moj život mi je pružio velike promjene, razdoblja radosti i tuge. Bilo je nekoliko značajnih događaja, tuga zbog gubitka moje majke, radost što sam tada postala majka. Moje vrijeme na univerzitetu. Prilika da upoznam Frederika, da se udam za prestolonasljednika Danske i postanem princeza naroda koji toliko volim - rekla je Meri u pomenutom intervjuu.

Dodala je da nema problem sa starenjem i da je činjenica da je napunila 50 godina ne plaši, a istakla je i da joj je životno iskustvo donijelo osjećaj cjelovitosti, novu perspektivu i da je danas mnogo smjelija nego što je bila u prošlosti.

Ono što dodatno ovu damu izdvaja od ostalih plave krvi je njen istančan modni ukus. Iako na prvi pogled djeluje kao da nosi modne komade koje svaka žena sebi može priuštiti, ona veoma pažljivo bira svaku kombinaciju. Ono što je dodatno krasi je i osmijeh bez kojeg je gotovo nikada ne možete vidjeti.



Meri i Frederik od Danske. Agencije

Filmski scenario

Buduća danska kraljica doživjela je pravu priču iz bajke kada se zaljubila u Frederika od Danske. Njihovu ljubav intenzivno su pratili australski i evropski mediji u vrijeme vjenčanja, a svi se oduvijek slažu da je njihova ljubav poput scenarija iz filma.

Meri Donaldson rođena je u australskoj Tasmaniji, a odrasla je uz dvije sestre i brata. Kada je imala 25 godina, njena je majka preminula zbog komplikacija tokom operacije srca, a otac joj se nakon njene smrti oženio za britansku spisateljicu Suzan Horvud (Susan Horwood). Nakon što je završila pravo i ekonomiju, Meri je jedno vrijeme radila za marketinške agencije, a preselila se u Melburn kako bi ondje ostvarila karijeru. Do 1999. godine je postala šefica marketinškog odjela jedne firme u Sidneju, a tokom Olimpijskih igara 2000. godine potpuno joj se promijenio život.

Današnjeg supruga upoznala je u jednom kafiću. Frederik je u baru bio sa svojim bratom, princem Joahimom (Joachim) te s prinčevima od Grčke i Norveške. Jedan od njih bio je Merin dugogodišnji prijatelj, a neko vrijeme ona nije znala da je njena nova ljubav zapravo budući danski kralj.


Veza na daljinu

Danski princ i Meri Donaldson vezu su jedno vrijeme održavali na daljinu, te je Frederik često diskretno odlazio na putovanja u Australiju. U novembru 2001. godine jedan danski tabloid otkrio je njihovu vezu, nakon čega se Meri preselila u Dansku. Radila je u Parizu neko vrijeme, a nakon što je 2003. godine službeno objavljeno da su zaručeni potpuno je prihvatila kraljevski život.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.