NAKON SERIJE NA NETFLIXU

Anketa: Britanci žele da se Hariju i Megan oduzmu kraljevske titule

Anketa YouGova za The Times pokazala je da 44 posto ispitanika smatra da Hariju treba oduzeti kraljevsku titulu

Princ Hari i Megan Markl. Instagram

L. S. R.

31.12.2022

Skoro pola Britanaca misli da bi princu Hariju (Harryj) i Megan Markl (Meghan Markle) trebalo oduzeti kraljevske titule nakon njihove nove serije na Netflixu u kojoj su ponovno napali kraljevsku porodicu.

Anketa YouGova za The Times pokazala je da 44 posto ispitanika smatra da Hariju treba oduzeti kraljevsku titulu, u usporedbi s 32 posto koji su rekli da ne treba. 

Nedavno je konzervativni zastupnik Bob Silej (Seely) rekao je da planira iznijeti prijedlog zakona koji bi to mogao učiniti. Sugerirao je da bi 2023. godine mogao iznijeti prijedlog zakona koji bi omogućio glasovanje o rezoluciji koja bi ovlastila Tajno vijeće da Megan i Hariju oduzme vojvodstvo.


On smatra da su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa napali važne institucije u Velikoj Britaniji i da je to sad već pitanje politike.

U novijoj historiji se nije dogodilo da je nekom kraljevskom paru oduzeto vojvodstvo ili slične titule. Ukoliko bi se to dogodilo, Hari bi i dalje bio princ, budući da je to pravo stekao rođenjem, a vojvodstvo je dobio od kraljice kao poklon za vjenčanje. Megan bi u tom slučaju ostala bez titule. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.