ODRŽANA SJEDNICA

Zeljković: Naša primarna zadaća jeste da stvorimo ambijent za razvoj mladih igrača

Unaprijeđenje infrastrukture na nogometnim stadionima je latentni izazov i za veće saveze nego što je naš

Sjednica Generalne Skupštine NS/BIH. Nogometni Savez BiH

Di. R.

27.5.2024

Održana je redovna sjednica Generalne Skupštine Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, danas u hotelu "Hills" na Ilidži.

Predsjednik NS BiH Vico Zeljković je pozdravio sve prisutne te se zahvalio predstavnicima FIFA-e i UEFA-e na podršci u svim aktivnostima Saveza, kroz programe FIFA Forward i UEFA Hat-Trick.

- Današnja redovna sjednica Generalne skupštine NS BiH je mjesto na kojem pokazujemo rezultate našeg prošlogodišnjeg rada i aktivnosti koje nas očekuju u narednom periodu. Želim istaći kompaktnost svih struktura NS BiH koji rade u interesu nogometa u BiH. Naša primarna zadaća jeste da stvorimo ambijent za razvoj mladih igrača i promovišemo istinske vrijednosti koje nogomet pruža u svojoj univerzalnosti. Vrijednosti koje promoviše NS BiH su jedinstvo, ponos, jednakost, socijalna inkluzija, a naša ideja je pretočena u dokument pod nazivom 'Strategiju razvoja NS BiH u periodu 2022-2026 - rekao je Zeljković te dodao:

- Zajedno koračamo stazama prosperiteta za bolje sutra bh. nogometa. NS BiH ima jasan put sa markiranim pravcima kretanja ka FIFA-i i UEFA-i kao strateškim partnerima jer oni našu kuću prepoznaju kao jednu od bitnih tačaka na nogometnoj mapi Evrope i svijeta. U izradi je potpuno nova strategije razvoja ženskog nogometa, bitnom podlogom za razvoju bitnog segmenta nogometa u BiH - govorio je Vico.

Zeljković je također govorio o različitim infrastrukturnim projektima.

- Unaprijeđenje infrastrukture na nogometnim stadionima je latentni izazov i za veće saveze nego što je naš. Nešto što nam je do jučer bilo nedodirljivo i predaleko, uz neupitnu podršku FIFA-e i UEFA-e postaje naša realnost. U Bosni i Hercegovini danas postoje najmoderniji tereni na stadionima nogometnih klubova: Borac, Velež, Sarajevo, Sloboda i Tuzla City. Time su omogućeni uslovi za odigravanje utakmica na visokom nivou za sve klupske selekcije. U fazi samog završetka radova su i dva terena sa hibridnom podlogom, na stadionima u Širokom Brijegu i Doboju - rekao je on.

Vico Zeljković je spomenuo i reprezentacije Bosne i Hercegovine.

- Naše reprezentativne selekcije su predstavljale BiH širom Evrope i svijeta. Ženska A reprezentacija BiH je napravila veliki iskorak u UEFA Ligi nacija promocijom cijele plejade mladih igračica. Ostale su uskraćene za jedan korak, nisu uspjele proći reprezentaciju Švedske u baražu, jednu od pet najboljih ženskih reprezentacija u svijetu. Muška A reprezentacija BiH je odigrala polufinale baraža za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine protiv odgovarajuće selekcije Ukrajine. Nažalost, nismo uspjeli dohvatiti željeni cilj, plasman na EURO 2024. Podmlađivanje najjače selekcije BiH je krenulo sa završetkom baraža i odvijaće se sukcesivno, tokom narednog perioda kroz takmičenje u Ligi nacija. Naša dobra organizacija Evropskog prvenstva za žene (U17) nije ostala neprimijećena u krugovima koji odlučuju o budućnosti evropskog nogometa, tako da nam je UEFA utisnula novi pečat na aplikaciju za ženski EURO u BiH za 2026. godinu - istakao je Zeljković pa dodao:

- Izvršni odbor NS BiH je u protekloj godini predao radio na donošenju odluka bitnih za kontinuirani rad saveza na svim nivoima, od enitetskih saveza do kantonalnih/županijskih i područnih saveza, zaključno sa klubovima kao nosiocima razvoja nogometno igre u BiH. Danas su pred vama Izvještaji o radu za 2023. godinu i Planovi rada NS BiH za 2024. godinu. Podaci sadržani u njima potpuno relevantno i transparentno pokazuju poslovanje kroz izvještaje NS BiH za proteklu godinu, ali i planovima za narednu. Svima vam sa ovog mjesta želim puno dobrog zdravlja, novih sportskih uspjeha i sreće u životu. Kako na poslovnom, tako i na privatnom planu - rekao je predsjednik Saveza.

Na ovoj sjednici su bili FIFA-in šef odjela za upravljanje nacionalnim asocijacijama Rolf Taner (Tanner) i UEFA-in savjetnik za nacionalne asocijacije Žozef Klemen (Joseph Clement) koji su podržali rad Nogometnog saveza BiH.

Izborna komisija je utvrdila da je sjednici prisustvovalo 59 delegata tako da je Skupština imala potrebni kvorum za rad i donošenje odluka.

Nakon završenih prezentacija delegati Skupštine su usvojili:

Odluku o smanjenju broja klubova učesnika u takmičenju WWin liga Bosne i Hercegovine i takmičenju Premijer omladinska Liga BiH u kategorijama U15 i U17. Od sezone 2025/26 u ovim takmičenjima učestvovat će 10 klubova.

Odluka o formiranju stalnog takmičenja pod nazivom Superkup NS/FS BiH, u kojem će se takmičiti prvak i osvajač Kupa Bosne i Hercegovine.

Odluka o povećanju broja klubova učesnika u takmičenju Premijer omladinska liga BiH u kategoriji U19 sa 14 na 16 klubova, od sezone 2024/25.

Izvještaj o radu NS BiH za 2023. godinu;

Izvještaj o izvršenju plana prihoda i rashoda NS/FS BiH za 2023. godinu;

Revizorski izvještaj NS/FS BiH za 2023. godinu;

Plan rada NS BiH za 2024. godinu;

Plan prihoda i rashoda NS BiH za 2024. godinu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.