SELEKTOR BIH

Barbarez pred Italiju: Cilj je stvoriti tim koji će zajedno igrati deset godina, vjerujemo u ove momke

Ko zna kako bi bilo u Engleskoj da nije bilo penala

Barbarez: Treba vremena. N/FSBiH

E. Ć.

8.6.2024

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra igra protiv Italije, a utakmicu je najavio naš selektor Sergej Barbarez.

- Mi želimo da imamo ovakve protivnike, da imamo iskustva protiv velikih reprezentacija. Sada je to kraj prvenstava i mnogo igrača nedostaje u ovom junskom terminu koji je nezahvalan. Mi se radujemo ovim utakmicama. Donijet će nam mnogo toga i to ćemo vidjeti kasnije - rekao je Barbarez, prenosi Reprezentacija.ba.

Kako ćemo igrati sutra

Na pitanje kako ćemo igrati sutra, da li će to opet biti defanzivno kao protiv Engleske, odgovorio je:

- Nama treba realnosti što se tiče našeg fudbala. Neće mi biti dosadno to stalno ponavljati. Igrali smo protiv Engleske i Italije. Nije to lako izdržati. 

Mi smo novi, novi su igrači, mnogo povrijeđenih, dosta promjena, termin i sve to igra svoju ulogu. U našim očima svakako je razlog poraza bio nedostatak snage jer nismo u trenažnom procesu.

Da smo bili kompletni, možda bi imali pet do sedam posto više posjeda lopte. Naša koncentracija se svodi na stabilnosti i na nekom novom duhu. U prvoj utakmici se ne mogu očekivati čuda, pa ni za jednu godinu.

Dojam je da naša selekcija uvijek igra dobro protiv jakih rivala.

- Mi smo ovdje tek 12 dana sa ovim momcima. Mi vjerujemo u njih i zato jesu ovdje. Nama nedostaje 13 ili 14 igrača, a sa tim bi imale problema i mnogo jače reprezentacije. Ko zna kako bi bilo u Engleskoj da nije bilo penala. I taj faul prije našeg prekršaja, i dva dodira i VAR vam zovu u prijateljskoj utakmici.

Nekih 60 minuta to nije ni bilo loše. Ipak, sa padom snage pada i koncentracija i zato se dešavaju te greške. Ovaj termin nosi svoje glavobolje, ali mi ga rado koristimo i ovo iskustvo će nam mnogo značiti - kazao je Barbarez.

Bez puno mijenjanja

Dotakao se i debitanata, a protiv Engleske ih je bilo šest.

- Cilj je stvoriti reprezentaciju koja će igrati 10 godina zajedno. Danas imamo 17 ili 18 igrača tu. Bilo je tu dosta stvari koje nam nisu išle u prilog. Neće tu biti puno mijenjanja ili prolaznih stranica. Skoncentrisat ćemo se na 25, 28 momaka i nama je cilj da oni igraju pet, šest ili 10 godina zajedno - naveo je on.

Nije želio govoriti o sastavu za "Azure", aktuelne prvake Evrope.

- Hajde da ostavimo nešto za sutra da saznate na terenu. Nećemo puno mijenjati jer nismo pobornici promjena. Bit će nekih rokada, ali sistem igre i način ćemo pokušati zadržati jer vjerujemo da idemo u pravom pravcu - poručio je Barbarez.

Utakmica Italija - Engleska igra se sutra od 20:45 u Empoliju, a tekstualni prijenos moći ćete pratiti na portalu Avaz.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.