DE LA FUENTEOVA TAKTIKA

Španci će s petoricom čuvati Mbapea: "Jedan je toliko star da je osvojio Mundijal"

Problem pravi pozicija desnog beka i suspenzija Danija Karvahala

Luis de la Fuente. AP

N. H.

8.7.2024

Španski list "AS" otkrio je plan španskog selektora Luisa de la Fuentea ususret polufinalu Eura protiv Francuske. 

On se suočava sa suspenzijom Le Normana (Normand) kojeg će njega zamijeniti Naćo (Nacho), te povredom Pedrija kojeg će zamijeniti Dani Olmo. 

Međutim, problem pravi pozicija desnog beka i suspenzija Danija Karvahala (Carvajal), umjesto kojeg će utakmicu započeti 38-godišnji Hesus Navas (Jesus). 

- To je velika vijest jer riječ je ne samo o ofanzivcu nego i 38-godišnjaku. Navas je toliko star da je sa Španijom osvojio svjetski naslov prije 14 godina. 

Španci pišu da De la Fuente veterana vidi kao idealnog da zaustavi Mbapea (Mbappe) iz nekoliko razloga: 

- Mbape ne igra dobro na Euru, između ostalog i zbog loma nosa, zbog čega ne može izdržati cijelu utakmicu, a posebno ne produžetke. Selektor zato na njega šalje Navasa, poznatog po tome što je borben, rezolutan i predan. Jednako važno, riječ je o iskusnom pobjedniku.

Dodaju da je teško zamijeniti Karvahala na desnom beku, ali da i Navas ima svoje prednosti, koji je puno puta svojom brzinom pravio probleme igračima na toj strani terena. 

- Činjenica je i da je Navas za Španiju debitirao davne 2009. Zatim, imao je velike pauze u nastupima za nacionalnu ekipu, tako da mu je ovo tek drugi Euro, dok mu je spomenuti SP 2010. jedini u karijeri.

Zato će, ističe As, veteran imati veliku i brojnu pomoć: 

- Podršku u zaustavljanju Mbapea davat će mu Naćo i Rodri uz pomoć Laportea i Olma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.