HIT EURA U NJEMAČKOJ

Svoju medalju s Evropskog prvenstva poklonio majci: Objasnio je zašto i oduševio sve

Dao sam joj svoju medalju jer je ona zaslužuje više od ikoga, poručio je Vilijams

Niko Vilijams s majkom. Platforma X

E. Ć.

20.7.2024

Fudbaler Atletik Bilbaa Niko Vilijams (Nico Williams) oduševio je na Evropskom prvenstvu koji je osvojio s reprezentacijom Španije.

Vilijams je bio neuhvatljiv za rivale po lijevoj strani, a turnir je završio s asistencijom i dva gola, od kojih je jedan u finalu protiv Engleske (2:1).

Divna gesta

Poslije finalne utakmice upriličeno je dodjeljivanje medalja, a sada je na društvenim mrežama postao viralan snimak poteza Vilijamsa.

On je medalju stavio oko vrata svoje majke Marije, a poslije je objasnio i zbog čega je to napravio.

- Ja trčim jako brzo, ali ne mogu trčati brzo kao moja majka. Ona je jednom pobjegla od smrti i prešla Saharu kako bi iz Gane došla u Španiju. Zbog nje sam danas to što jesam. Dao sam joj svoju medalju jer je ona zaslužuje više od ikoga - rekao je Vilijams.

"Staza smrti"

Podsjetimo, Niko je brat Injakija Vilijamsa, zvijezde Atletik Bilbaa koji igra za reprezentaciju Gane. Njihova životna priča je teška i o njoj bi se mogao napraviti film za Oskara.

Obojica su rođeni u Bilbau, ali su njihovi roditelji porijeklom iz Gane, odakle su početkom devedesetih prešli doslovno krvavi put do novog doma u Evropi.

Njihovi roditelji Marija i Feliks pobjegli su iz Gane i tražili su bolju budućnost za sebe i svoju djecu. Sav novac koji su uštedjeli iskoristili su da plate čovjeka koji je ilegalno prevozio ljude preko granice. Ideja je bila da odu u Englesku, ali ih je taj čovjek prevario i ostavio ih u "nedođiji". Umjesto toga ostali su zaglavljeni u Sahari.

Morali su pustinju da prelaze pješke, po vrelom pijesku i u tom momentu je Marija u stomaku nosila sina Injakija. Otac Feliks je zbog vrelog pijeska ostao bez osjećaja u stopalima. Sa njima su kroz Saharu prolazili i njihovi prijatelji, ali su neki od njih nažalost izgubili živote. Nisu mogli da izdrže vrućinu i umirali su. Sahranjivali su ih usput...

Kada su konačno došli do Melilje, mjesta koji je bio španska kolonija, uhapšeni su. Tada su imali i malo sreće, pošto su dobili advokata koji im je savjetovao da lažu i da kažu da dolaze iz područja zahvaćenog ratom. Rekli su da su iz Liberije. To im je pomoglo, pošto su upoznali sveštenika koji im je sredio dokumentaciju kako bi ostali u Španiji.

Gdje će nastaviti karijeru

Sjajan nastup na Evropskom prvenstvu donio je i "slatke muke" Vilijamsu. Za njega se interesuju Arsenal, Čelzi i Barcelona, a Bilbao može napustiti kada neki od klubova plati 58 miliona eura, koliko iznosi otkupna klauzula.

Barcelona je pokazala najveće interesovanje, ali katalonski gigant se nalazi u finansijskoj krizi i morat će prodavati igrače za transfer Vilijamsa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.