VELIKI USPJEH

Kakanjac na Svjetskom prvenstvu s reprezentacijom Amerike

Amar Amitović, rukometaš Krivaje

Amitović: Dobio poziv Roberta Hedina. AGENCIJE

Piše: A. Vatreš

4.1.2021

Amar Amitović je 19-godišnji rukometaš Krivaje iz Zavidovića, koji posljednjih dana živi svoj san.

Krajem prošle godine Amitović je dobio poziv u seniorsku reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država, s kojom će nastupiti na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Egiptu, koje se održava od 13. do 31. januara.

Amar je rođen u Nju Džersiju, da bi se sa šest godina sa svojom porodicom vratio u Kakanj, gdje se u lokalnom klubu počeo baviti rukometom. Prvi trener bio mu je otac, a sport je zavolio i preko svog dede, legendarnog sportskog radnika Vehida Amitovića Abece.

Prva okupljanja

U razgovoru za „Dnevni avaz“ Amitović je otkrio kako je došlo do kontakta s Amerikancima, za koje je prvi put zaigrao u kvalifikacijama za kadetsko SP u Čileu 2017. godine.

- Imao sam neki turnir u Zavidovićima, gdje su me upratili njihovi skauti iz Evrope stupili smo u kontakt, poslije toga je došlo do saradnje i odlaska na moja prva okupljanja s mlađim kategorijama, a evo sada i prvi poziv u seniorsku reprezentaciju – govori Amitović.

Amerikanci nisu poznati kao rukometna nacija, ali su ozbiljniji u namjeri da popularizuju ovaj sport, što potvrđuju i Amitovićeve riječi.

- Reprezentacija se zasniva se na igračima koji igraju profesionalno u Evropi, a rukomet se razvija uz pomoć IHF-a i do 2022. ili 2023. počinje s programom profesionalne lige u SAD – kazao nam je Amitović.

Promocija rukometa

- Postoje dva igrača koja igraju Ligu prvaka, dva golmana koja brane za Elverum i Kristijansund. Glavni igrač je Endru Donlin (Andrew) iz Ademar Leona, dok je trener Robert Hedin, dugogodišnji selektor norveške reprezentacije – ističe Amitović.

Amerikanci će igrati u grupi sa selekcijama Norveške, Francuske i Austrije, što će biti veliki izazov za njih.

- Ambicije su da se promovira rukomet u SAD i pokaže kako i Amerikanci mogu igrati na zavidnom nivou – naglašava mladi rukometaš.

Kaže da mu je igranje za SAD već otvorilo vrata mogućeg inostranog angažmana.

- Trenutno sam u Krivaji, koja je premijerligaški stabilan klub, ali kroz program sa SAD već imam razgovore o saradnji van države, tako da je moguć neki transfer za nekoliko godina – poručuje na kraju razgovora Amitović

Balić uzor

Amitović igra na poziciji lijevog beka, a rukometni uzor mu je Ivano Balić.

- On je za mene uvijek bio mađioničar i "tata" za sve ostale igrače – jasan je Amitović.

Više od 100 golova

Amitović u nacionalnom dresu SAD ima 30 nastupa i postigao je više od 100 golova.

Na posljednjem Svjetskom juniorskom prvenstvu na kojem je selekcija SAD zauzela 21. mjesto, mladi rukometaš iz Kaknja postigao je 25 golova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.