OŠTRA REAKCIJA

Udruženje olimpijaca BiH: Izjava Izeta Rađe uvredljiva i demorališe sadašnje i buduće bh. olimpijce

Ističu i da je Rađo jedan od najodgovornijih za uređenje sistema sporta u Bosni i Hercegovini

Udruženje olimpijaca BiH. Udruženje olimpijaca BiH

FENA

21.8.2024

Udruženje Olimpijaca Bosne i Hercegovine osudilo je izjavu Izeta Rađe, predsjednika Olimpijskog komiteta BiH o mogućem načinu osvajanja olimpijske medalje, odnosno da zemlje koje nemaju potencijal "postignu politički konsenzus, pronađu prvu trojicu plasiranih, daju im državljanstva, izdvoje novac, uzmu najboljeg trenera i krenu na putovanje da osvoje jednu medalju".

U saopćenju, koje je potpisao predsjednik Udruženja Amel Mekić, ističe se kako smatraju ovu konstataciju uvredljivom prema svim sadašnjim, bivšim i potencijalnim olimpijcima i njihovim trenerima iz Bosne i Hercegovine, s obzirom da može aludirati na zaključak da naši mladi sportisti kao i sadašnji i budući bh. olimpijci, nisu sposobni dosegnuti olimpijske medalje, te da kao prvo rješenje navodi da možemo naturalizovati strane državljane.

Također smatraju da takva izjava Izeta Rađe, koju je dao u svojstvu predsjednika Olimpijskog komiteta BiH, u potpunosti demorališe bh. učesnike na upravo završenim OI u Parizu, te sve eventualne buduće mlade sportiste koji naporno rade da bi se kvalifikovali za učešće na OI i u konačnici osvojili neku od medalja.

- Kao bivši učesnici olimpijskih igara, vrhunski sportisti, poručujemo g. Rađi da smo sigurni da Bosna i Hercegovina ima „potentne“ sportiste i njihove trenere koji sigurno mogu ostvariti vrhunske sportske rezultate, te da nema potrebe da naturalizujemo strane državljane. Našu tvrdnju potkrepljuje činjenica da naši sportisti i treneri kada odu u uređene sisteme ostvaruju vrhunske sportske rezultate - navodi se u reakciji.

Također ističu i da je Rađo, kao višegodinji predsjednik OKBiH i predsjednik Vijeća za sport Vijeća ministara BiH, jedan od najodgovornijih za uređenje sistema sporta u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.