POLITIČKA UBISTVA

SIPA saslušava AID-ovce o slučaju „Ugljen”!

M. AŠČIĆ

6.8.2018

Istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) saslušali su u proteklim mjesecima na desetine osoba na okolnosti nove istrage koja se odnosi na političku likvidaciju Nedžada Ugljena, nekadašnjeg drugog čovjeka bošnjačke tajne službe (AID), koji je ubijen 28. septembra 1996. u Sarajevu, otkriva „Dnevni avaz”.

 Tajne informacije

Ova policijska agencija provodi istragu i vrši provjere prema naredbi Tužilaštva BiH, što nam je u SIPA-i zvanično i potvrđeno, ali zbog tajnosti istrage bez dodatnih pojašnjenja.



- Obavještavamo Vas da policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu postupaju po aktu Tužilaštva BiH, te se za više informacija možete obratiti Tužilaštvu – stoji u odgovoru iz SIPA-e na naš upit o saznanjima da su u toku saslušanja osoba u vezi s novom istragom u slučaju „Ugljen”.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH je u aprilu prošle godine ponovo formiralo predmet i otvorilo zvaničnu istragu koja se odnosi na Ugljenovo nikad rasvijetljeno ubistvo.

Predmet je prošle godine vraćen u nadležnost Tužilaštva BiH, koje se aktiviralo u istrazi tek odlaskom Gorana Salihovića, smijenjenog glavnog državnog tužioca.

Tako SIPA, kako nezvanično saznajemo, saslušava prve ljude i agente bivšeg AID-a, čiji je Ugljen bio zamjenik direktora, a posjeduju određene informacije o razlozima ubistva.

Konačni odgovori

Nedavno je iskaz dao i Kemal Ademović, bivši direktor AID-a, ali nije poznato u kojoj ulozi, svjedoka ili osumnjičenika, s obzirom na njegove motive i ulogu u političkim likvidacijama.

U ranijim istragama svi svjedoci u ovom predmetu ispitivani su isključivo u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, koje nikada nije do kraja dovelo slučaj. Nadu ulijeva da bi predmet koji se sada vodi na nivou države konačno mogao pokrenuti s mrtve tačke rasvjetljavanje ovog, ali i brojnih drugih političkih ubistava u našoj zemlji.

Izvještaj SIPA-e, kako saznajemo, uskoro bi trebao biti gotov i poslan Tužilaštvu BiH.


Zašto Herenda nikada nije ispitan

U istrazi o ubistvu Ugljena ključni svjedok najvjerovatnije je Nedžad Herenda, bivši pripadnik zloglasne paravojne formacije „Ševe“ koji se nalazi u Holandiji, a odbijen je zahtjev za njegovim izručenjem BiH po optužbama za zločine nad Srbima u Velikom parku u Sarajevu.

Herenda, prema informacijama „Avaza“, nikada nije ispitivan na okolnosti likvidacije Ugljena, ali ni za zločine u Velikom parku. Iskaz istražiteljima Tužilaštva koji su ga posjetili dao je samo na okolnosti atentata na porodicu generala Sefera Halilovića.

To je jedan od razloga zašto bi SIPA, po nalogu Tužilaštva BiH, putem međunarodne pravne pomoći mogla ponovo ispitati Herendu, ali isključivo o slučaju „Ugljen“.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.