RAZGOVOR

Kristijan Dan Preda: Brinu me izvještaji o izbornim neregularnostima

Piše: S. NUMANOVIĆ

1.10.2018

- Predstojeći izbori demokratski su test za vašu zemlju. Održavanje kredibilnih izbora i provedba njihovih rezultata suštinska su odrednica funkcionirajućih demokratija.

Slobodni i pošteni izbori su temeljni preduslov za članstvo u EU. I nadam se da će Bosna i Hercegovina uspješno proći taj test. Najmanje zbog nas. Ponajviše zato što građani BiH zaslužuju slobodne i poštene izbore. Temeljno pravo glasa svakog građanina mora biti ispoštovano u cijelosti i na teritoriji cijele BiH – poručuje u razgovoru za „Dnevni avaz“ izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda (Cristian).

Nezdrava klima

On ističe da s zabrinutošću prati svakodnevne izvještaje o neregularnostima u dosadašnjem dijelu izbornog procesa.

-    Pažljivo pratim šta donose mediji u vezi toga. Posebno me brine to što optužbe o neregularnostima stvaraju nezdravu političku klimu i mogu podkopati povjerenje građana u izborni proces.

Trenutno ne mogu procijeniti u kojoj su mjeri optužbe osnovane te koliko pogađaju integritet izbornog procesa u cjelini – navodi on.

Ističe da očekuje od nadležnih u BiH da očuvaju kredibilitet izbornog procesa, ali i da će brojni promatrači odigrati svoju ulogu.

-  Kako domaći, tako i strani promatrači bit će tu kako bi osigurali da su izbori kredibilni i da svi kandidati imaju istu priliku. Kao dodatak, mi u Evropskom parlamentu, budite sigurni u to, nastavit ćemo ovu materiju pažljivo pratiti – poručio je on.

Preda ističe i da nema favorita za izbore.

Nada se i da će građani izaći u što većem broju i glasati za one za koje misle da im trebaju dati povjerenje.

- Pratim pomno izbornu kampanju. Vidim da ponovo imamo retoriku nacionalizma i podjela. To nema ama baš nikakve veze s problemima koje muče svakog stanovnika BiH. Siguran sam da su birači prozreli takvu taktiku i da će na izborima napraviti najbolju odluku za evropsku budućnost BiH i njenih žitelja – naglašava Preda.

On neće biti među promatračima izbora 7. oktobra, ali navodi da Evropski parlament šalje grupu poslanika koji će pažljivo nadzirati proces glasanja. Dodaje da je vrlo bitno da će institucije EU biti jako prisutne na dan izbora u svakom dijelu BiH

Poziv političarima

Upitan da li se boji ustavne krize nakon izbora, Preda odgovara potvrdno.

- Da. Brine nas mogućnost da će se BiH suočiti s ustavnom krizom nakon izbora. Zato sam u svom izvještaju naveo i da žalimo da nije bilo moguće usvojiti neophodne izmjene Izbornog zakona, čime bi se popunila praznina nastala nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku u slučaju Ljubić.

Ostaje mi da se nadam da će se rješenje ipak naći i još jednom urgiram kod svih političkih lidera pokažu odgovornost i osiguraju nesmetranu provedbu rezultata izbora.

Nadam se da BiH opet neće krenuti unazad. I to u vremenima kada očekujemo bitne odluke u vezi kandidatskog statusa – navodi Preda.

Evropska budućnost

- Ovi izbori nisu obično glasanje. Oni se direktno tiču evropske budućnosti zemlje.

Već sam četiri godine izvjestilac EP za BiH i iskren da budem frustriran zbog toga što nema više napretka na evropskom putu.

Nadam se da će izbori donijeti promjenu i na tom planu jer građani i te kako zaslužuju da BiH bude stabilna i funkcionalna evropska država u kojoj političari njihove, a ne svoje interese stavljaju na prvo mjesto.

Građani BiH već predugo čekaju da se takvo nešto ostvari – stav je Dan Prede.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.