RAZGOVOR

Ramadanović: Ispitati sve diplome, niko nije iznad zakona

Kao novi ambasador mira i direktor Ureda INSPAD-a u BiH, pokušat ću organizirati konferenciju o mirovnom dijalogu, razgovor nam je potreban da bismo shvatili jedni druge

Ramadanović: Veliko priznanje meni i BiH. Arhiv

A. NUHANOVIĆ

3.3.2019

Institut za mir i razvoj (Institute of Peace and Development - INSPAD) imenovao je sredinom februara dr. Murata Ramadanovića, uglednog diplomatu, istaknutog obrazovnog radnika i istraživača, predsjednika Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, za novog ambasadora mira i direktora Ureda INSPAD-a u BiH.

Ramadanović se u razgovoru za “Avaz” osvrnuo na ovo značajno priznanje.

Aktivan rad

- Da budem iskren, kad su me obavijestili da me INSPAD nominovao za ambasadora mira i direktora Ureda u BiH, bio sam sretan, jer je to veliko priznanje meni i BiH. Ono je i potvrda za moj dosadašnji aktivni rad kao ambasadora BiH na Dalekom istoku, Indoneziji, Singapuru, Istočnom Timoru te kao dugogodišnjeg šefa Ekonomske diplomatije Ministarstva vanjskih poslova BiH, gdje sam kroz organiziranje 26 biznis foruma od Osla do Alžira prezentirao privredne i prirodne resurse BiH – kaže Ramadanović.

Institut za mir i razvoj je međunarodna nevladina organizacija, osnovana 2005. godine u Briselu (Belgija).

- U INSPAD-u aktivnu ulogu imaju bivši premijeri, diplomati i istaknuti borci koji se bave ovim pitanjima. Pokušat ću da, kao predsjednik, u skoroj budućnosti organiziram konferenciju o mirovnom dijalogu, a sve da bismo shvatili jedni druge i krenuli zajedničkim snagama ka međusobnom poštivanju i suživotu svih naroda u BiH u svim ovim poljima – kazao je Ramadanović.

S obzirom na to da je predsjednik UO-a UNSA-e, osvrnuo se na obrazovni proces u BiH. Naveo je da se procesi i sistem obrazovanja u našoj zemlji trebaju usavršiti te da je neophodno zajedničkim snagama tražiti rješenja, počevši od osnovnog obrazovnog sistema.

Ugled države

Osvrnuo se i na pitanje lažnih diploma u BiH.

- Smatram da su sve lažne diplome jedan vid kriminala. To svakako treba ispitati, to je direktan udar na obrazovni sistem u BiH i ugled države. Obavezno trebaju ispitati sve diplome, jer niko nije iznad zakona. U svakom slučaju, trebamo se postepeno pripremati za legislativu Evropske unije ako želimo biti članica - kazao je Ramadanović.

Prestižna organizacija

INSPAD je od 2007. godine registriran kao nevladina organizacija pri Ujedinjenim narodima.

U fokusu djelovanja su mirovni dijalog, ljudska prava, rješavanje sukoba, pitanja vjerskog suživota i osnaživanja prava žena, što je čini vrlo prestižnom u svijetu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.