SARAJEVO

1.500 specijalaca nesebično branilo BiH od agresije

U odbrani BiH i njenog glavnog grada život je položio 81 pripadnik jedinice, a njih više stotina je ranjeno

Piše: A. ČENGIĆ

5.4.2019

Učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća na mezarjima Kovači i Stadion, kao i na gradskom groblju Lav te odavanjem počasti 81 poginulom borcu danas je obilježena 27. godišnjica formiranja Specijalne jedinice odreda „Bosna" MUP-a RBiH.

Natkapetan Specijalne jedinice Samir Čajić danas se prisjetio prvih dana osnivanja jedinice i početka agresije na BiH.

- Prije 27 godina naša Specijalna jedinica MUP-a RBiH, pod komandom Dragana Vikića, nesebično je stala uz legalno izabranu Vladu i Predsjedništvo BiH, čuvajući vitalne tačke koje čine atribute države (RTV, Predsjedništvo BiH, Skupština, MUP) te s raznim patriotskim snagama činila okosnicu odbrane glavnog grada BiH, Sarajeva. Građani su bili oduševljeni kada su vidjeli specijalce u svim dijelovima grada, posebno na mjestima gdje se očekivao napad agresora, a to su Grbavica, Vraca, Dobrinja, Ilidža, Vogošća - rekao je Čajić.


Čajić: Građani su bili oduševljeni kada su vidjeli specijalce u svim dijelovima grada

U prve oružane borbe stupili su na današnji dan, krenuli su na Vraca da eliminiraju snajperiste na Mostu Suade i Olge i otišli na školu na Vracama, koju je napala JNA.

U odbrani BiH i njenog glavnog grada život je položio 81 pripadnik jedinice, a njih više stotina je ranjeno. U redovima ove elitne formacije borilo se oko 1.500 pripadnika/specijalaca, koji su bili angažirani na najsloženijim zadacima i na gotovo svim ratištima diljem BiH.

Jedinica MUP-a RBiH bila pod komandom Dragana Vikića

Odred policije „Bosna“ nositelj je brojnih kolektivnih i pojedinačnih odlikovanja i priznanja, među kojima su - jedan Orden zlatnog grba s mačevima, pet Policijskih medalja za hrabrost i četiri Zlatna ljiljana, kao i 86 Zlatnih policijskih znački i 60 Srebrenih policijskih znački.

Veći dio odlikovanja dodijeljen je posthumno.

Za doprinos u odbrani od agresije Odredu policije "Bosna" je 2002. godine dodijeljena i Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.