SARAJEVO

MUP KS nabavlja helikopter i uspostavlja helikoptersku jedinicu

Vršit će se i obuka ili doškolovanje kadrova potrebnih za uspostavljanje helikopterske jedinice

Katica: Plan će prezentirati na sjednici Vlade u četvrtak. Arhiv

Fena

6.8.2019

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica u četvrtak, na sjednici Vlade Kantona Sarajevo, prezentirat će plan nabavke višenamjenskog helikoptera koji će služiti i za operativne poslove MUP-a KS i za civilne potrebe.

Osim nabavke helikoptera, MUP KS uspostavit će i helikoptersku jedinicu koju će činiti dvije posade, odnosno osam osoba.

- Za helikopterom postoji dugogodišnja potreba i on će, osim za operativne poslove MUP-a KS, služiti i za civilne potrebe, odnosno za misije traganja i spašavanja, za pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, požara, poplava, zemljotresa, podršku za medicinske intervencije i drugim teškim situacijama. Istovremeno s provođenjem procedure nabavke helikoptera vršit će se i obuka ili doškolovanje kadrova potrebnih za uspostavljanje helikopterske jedinice - kazao je Katica.

U saopćenju MUP-a KS navodi se da je nabavka helikoptera jedna od mjera iz programa koji je potpisalo šest političkih partija koje čine skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo.

- Svi članovi aktuelne Vlade KS trude se da sve što nije ranije, a trebalo je biti odavno osigurano našim građanima, imamo u budućnosti - kazao je Katica, saopćeno je iz MUP-a KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.