SREBRENICA

U ovogodišnjem "Maršu mira" bit će samo 100 učesnika

Smanjen broj polaznika zbog pandemije koronavirusa

S prošlogodišnjeg "Marša mira". Avaz

Piše: S. Smajlović/ Avaz.ba

26.5.2020

Uz poštivanje mjera zaštite od koronavirusa ovogodišnja 16. poredu manifestacija „Marš mira 2020“ od Nezuka do Potočara, u dužini od stotinu kilometar, bit će svedena na 100 učesnika, potvrdio je za „Avaza“ Munir Habibović, predsjednik pododbora ove, pored komemoracije, druge po značaju manifestacije. 


 Uskraćeno učešće

„Marš mira“ je pored komemoracije i dženaze identifikovanim žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Ova manifestacija prethodnih godina okupljala je više od sedam hiljada učesnika, razne starosne dobi iz svih dijelova svijeta, koji su na ovaj način željeli odati poštu žrtvama genocida. 

Nažalost, kaže Habibovi, ove godine zbog nastale situacije neće udovoljiti svim učesnicima, koji su proteklih 15 godina redovno učestvovali u ovom velikom pohodu.

 - Ove godine smo prinuđeni da „Marš mira 2020“ obilježimo simbolično s ograničenim brojem učesnika, a to će biti, opet ograničen broj isključivo preživjelih učesnika puta smrtu u julu 1995. godine-pojasnio je Habibović.


Munir Habibović. S. Smajlović

Kaže, da je obaveza Organizacionog odbora (OO) za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštičene zone UN, u julu 1995. godine da se poštuju sve naredbe nadležnih institucija. Spisak učesnika koji se budu prijavili na ovogodišnji „Marš mira“ bit će objavljen na web i Facebook stranici ove manifestacije najkasnije do 1. jula. 

Trodnevno pješaćenje

„Marš mira“ je trodnevno pješaćenje i simboliše na čuvanje sjećanja i sprećavanje negiranja onoga što se desilo u julu 1995. godine. 

Na trasi od Nezuka do Potočara učesnici su proteklih petnaest godina prolazili maršrutom: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Memorijalni centar Potočari. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.