ODGOVORILI NA ZAHTJEV

KCUS: Ne možemo ustupiti Općoj bolnici prostorije Klinike za vaskularnu hirurgiju

Kao razlog su naveli da ovaj prostor nije slobodan

Piše: M. Aš. - A. J. / Avaz.ba

29.7.2020

Sebija Izetbegović. Arhiv

Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na čelu s direktoricom Sebijom Izetbegović u dopisu Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo naveli su da nisu u mogućnosti udovoljiti zahtjevu za dodjelu prostora Klinike za vaskularnu hirurgiju KCUS-a Kantonu Sarajevu u kojem bi bio smješten privremeni izolatorij za smještaj pacijenata oboljelih od koronavirusa dok se ne stavi u funkciju izolatorij Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“.

Kao razlog su naveli da ovaj prostor nije slobodan. Pojasnili su da je Klinika za plućne bolesti i tuberkulozu privremeno izmještena s lokaliteta Podhrastovi u prostor u zgradi Hirurgija radi ustupanja prostora za liječenje oboljelih od koronavirusa.

- S obzirom na pogoršanje situacije s Covid-19, odnosno na povećanje broja pacijenata u izolatoriju „Podhrastovi“, kao i neizvjesnosti trajanja ovakve situacije u kojoj nije moguće u bližem vremenom periodu planirati vraćanje Klinike na lokalitet „Podhrastovi“, Krizni štab KCUS-a je 6. jula 2020. godine morao pristupiti obezbjeđenju dovoljnih kapaciteta i nesmetanom pružanju usluga pacijentima ove klinike, za što je kao najadekvatniji prostor predložen prostor u kojem je bila smještena bivša Klinika za vaskularnu hirurgiju KCUS-a – navodi se u dopisu KCUS-a.

Podsjećamo da je v. d. direktora Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović na zahtjev KCUS-a da prime dio oboljelih od koronavirusa, rado pristao na tu ideju ističući da je potrebno da im Vlada KS stavi na raspolaganje prostor Klinike za vaskularnu hirurgiju.

- Ova klinika je nažalost već tri godine zaključana i ne koristi se, iako raspolaže sa tri potpuno opremljene operacione sale koje ćemo mi odmah staviti u funkciju i obezbijediti uslove za zbrinjavanje 50 pacijenata - naveo je ranije u dopisu Vladi KS Gavrankapetanović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.