TRAKAVICE

Migranti još nisu krenuli iz "Lipe", vlasti u Konjicu protiv njihovog dolaska

Postoji realna opasnost da broj migranata u mnogome nadmaši broj domicilnog stanovništva, navodi Kolegij načelnika općine Konjic

Autobusi s migrantima čekaju u Bihaću. Avaz

Piše: A. Jamaković

29.12.2020

Migranti iz kampa "Lipa" još se nisu uputili prema Bradini gdje je planiran njihov smještaj u kasarni Oružanih snaga BiH, a zbog čega negoduju mještani. Migrante na novu lokaciju trebao bi prevoziti konvoj od najmanje 11 autobusa.

Još se čeka odobrenje da autobusi s migrantima krenu prema Konjicu, a nakon što je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić danas najavio da će oni biti privremeno smješteni na Bradini. U međuvremenu su protiv ovakve odluke jasno digli glas iz Vlade HNK.

Povodom novonastale situacije oglasio se i kolegij načelnika Općine Konjic.


- U vezi novonastale, ničim izazvane i nenajavljene situacije, a u vezi sa eventualnim smještanjem migranata na područje općine Konjic, lokalitet kasarne u selu Bradina, imamo potrebu da istaknemo da smo, najblaže moguće rečeno, neugodno iznenađeni i rezignirani ovim potezom nadležnih nivoa vlasti. Općina Konjic je u ne tako davnim vremenima pokazala svoje veliko srce i primala izbjeglice iz Foče, Hadžića, Nevesinja, Gacka, Prozora, Mostara, Čapljine, Stoca i mnogih drugih krajeva BiH, u pojedinim momentima broj domicilnog stanovništva i protjeranih ljudi bio je gotovo isti i izdržali smo. Među prvim smo priskakali u pomoć kod poplava i svih ostalih humanitarnih aktivnosti - naveli su u saopćenju.



Sa sastanka u Konjicu. Općina Konjic

Neprimjeren pokušaj

Dodaju da im nije namjera da pišu bilo kakve hvalospjeve, nego da pokažu da imamo osjećaj za podijeliti nevolju koju imaju drugi ljudi.


- Zato nas još i više pogađa ovakav neprimjeren pokušaj smještanja izbjeglica na područje općine Konjic. Nadalje, vođeni posljednjim negativnim iskustvima građana BiH, moramo istaći da je to područje izuzetno rijetko naseljeno i da postoji realna opasnost da broj migranata u mnogome nadmaši broj domicilnog stanovništva. Objekat Kasarne u Bradini u kojoj se žele smjestiti migranti, nalazi se u neposrednoj blizini osmogodišnje škole Bradina, što dodatno stvara bojazan za bezbjednost učenika u ovoj školi, poučeni iskustvima iz drugih sredina , gdje su zabilježena neželjena dešavanja - navode.


Naglašavaju da će novoizabrana vlast u Općini Konjic pokrenuti konkretne aktivnosti za povratak svakoga onoga koji je u protekloj agresiji otišao sa svoga ognjišta, a koji ima volju i želju za povratak i da će sve učiniti za povratak svakog Konjičanina, gdje god da se on nalazio.

U konvoju najmanje 11 autobusa. Avaz

Neka svaka općina u Federaciji primi određeni broj migranata

- U vezi navedenog smještanje migranata na lokalitet Bradina, može poslati upravo suprotnu poruku i umnogome zaustaviti naše planirane aktivnosti. Grad Konjic nije bez razloga proglašen prvim otvorenim gradom i mi ćemo uraditi sve da i dalje slovimo kao takvi. Spremni smo i prihvatiti određen broj migranata, pogotovo porodica, ali zahtjevamo da svaka općina u Federaciji primi određen broj migranata u skladu sa svojom veličinom i mogućnostima. Jednostrano, nenajavljeno smještanje migranata na teritoriju naše općine nećemo tolerisati i učiniti ćemo sve, što je u okviru zakonskih rješenja da to spriječimo - navodi se u saopćenju Općine Konjic.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.