VAŽAN KORAK

U Beogradu u 13 sati sastanak glavnih tužitelja Srbije i BiH: Edin Vranj izlazi na slobodu

Ustupanje predmeta, jučer je najavljeno i iz kabineta predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića

Tadić i Vranj: Poduzeti konkretni koraci. Avaz

Piše: M. Aščić

15.10.2021

U Beogradu će danas biti održan sastanak glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić sa saradnicima i Tužiteljice za ratne zločine Srbije Snežane Stanojković sa saradnicima u svezi sa regionalnom saradnjom i razmjenom informacija o nedostupnim osobama, kao i ostalim relevantnim pitanjima.


Ustupanje predmeta

Razlog sastanka, koji je kako saznaje "Avaz", zakazan u 13 sati, bit će govora o preuzimanju predmeta protiv Edina Vranja, ali Huseina Mujanovića i Osmana Osmanovića, od pravosuđa Srbije.

Ustupanje predmeta, jučer je najavljeno i iz kabineta predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića.

U cilju nastavka saradnje i razmatranja svih činjenica do kojih su došla oba tužiteljstva, Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odjeljenju za ratne zločine, za ustupanje krivičnog gonjenja u navedenom predmetu organima Bosne i Hercegovine - rečeno je prije tri dana iz Tužilaštva.


Najava Aleksandra Vulina

I glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc (Serge Brammertz) pozdravio je najavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija poduzima korake u pogledu jačanja pravne saradnje sa BiH u vezi sa predmetima za ratne zločine.

 - To je važno za izgradnju povjerenja između dvije države i podršku pravde - rekao je Bramerc, izvijestio je Tanjug.

Podsjećamo, i Aleksandar Vulin, ministar MUP Srbije najavio je da će ustupiti 26 optužnica protiv bh. državljana.

Prema informacijama "Avaza", svi ovi dogovori vode k tome da Edin Vranj, ali i ostali uhapšeni i pritvoreni bh. državljani budu pušteni na slobodu. To bi se trebalo desiti vrlo brzo, već početkom sedmice, eventualno za dane vikenda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.