NA KIOSCIMA ŠIROM BIH

Danas u "Dnevnom avazu" čitajte: Ništa nije preče od mira

Evropski parlamentarci pisali Žozepu Borelju i Kristijanu Šmitu

Piše: Avaz.ba

22.10.2021

Današnja naslovnica "Dnevnog avaza". Avaz

U današnjem printanom izdanju "Dnevnog avaza", najtiražnijeg dnevnog lista u BiH, čitajte: Ništa nije preče od mira.

Bilo je kriza puno, ali veća i opasnija od ove koju danas imamo ne može biti. Ovo je u razgovoru za „Avaz“ kazao akademik Mirko Pejanović, nekadašnji član Predsjedništva BiH. Zbog toga se ona, smatra, pod hitno mora zaustaviti.

Evropski parlamentarci jučer su uputili pismo visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt)i visokom predstavniku Evropske unije Žozepu Borelju (Josep Borrell), izražavajući duboku zabrinutost zbog trenutnih dešavanja u BiH i koraka koji vode ka secesiji entiteta Republika Srpska, a koji, kako su naveli, ugrožavaju mir u cijeloj regiji.

Milanko Kajganić, novi vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, koji je prekjučer izabran glasovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, kazao je u razgovoru za „Dnevni avaz“ da apsolutno ne stoje insinuacije da je on kadar Milana Tegeltije te da ga politika uopće ne zanima.

Komentar dana pisao je Nermin Demirović: Koliko ulja, Fadile.

NACIONALNA KLASA Rast cijena omiljenog jela je neminovan. I ćevapi nam postaju luksuz.

Ličnost dana je Kristijano Ronaldo: Gospodin Liga prvaka.

Na stranama Globusa pročitajte: Njemačka predlaže reformu interventnih vojnih jedinica. Hoće li EU d obiti vojsku.

RAZGOVOR Ministar Vojin Mitrović iz Crne Gore za „Avaz“. Povezati Sarajevo, Podgoricu i Tiranu željezničkom prugom.

Najveća medijska imperija u našoj zemlji, koja je i građevinskim projektima promijenila Bosnu i Hercegovinu, proslavlja 30 godina postojanja. Od tog 20. oktobra 1991. godine „Avaz“ je napravio puno toga.

Donosimo iz naše arhive: Mirovni pregovori u Ohaju. BiH mora ostati jedinstvena.

ŽIVOTNE NEDAĆE Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini, a vjerovatno i šire, jer nosi broj obuće čak 56. Siniša kaže da mu je prije pojave interneta bilo teško nabaviti obuću za sebe.

SILA NEBESKA  29 godina Petog korpusa Armije RBiH. Taj 5. korpus, naročito ta 505. bužimska brigada... to su strašni borci. Nevjerovatno nešto. Koliko god nama ti ljudi bili neprijatelji, moram da im se divim. Mnogo su hrabri. Ako se može reći da su ludo hrabri, onda su to oni. Znate, oni su godinama bili u okruženju, nisu imali ništa, a mi u 17 akcija na mjestu Plazikur nismo mogli ni metra da ih pomjerimo, govorio je Rade Rakonjac, Arkanov borac, u emisiji “Goli život” srbijanske Happy televizije.

KRITIKE Sindikalisti nezadovoljni zbog odnosa prema prosvjetarima i odgajateljicama. Loše poteze i odluke Naide Hota-Muminović, ministrice predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u KS, ali i Vlade Kantona Sarajevo, koja na pravi način ne vodi brigu o odgajateljicama, nastavnicima i profesorima, svakodnevno javno kritizira Saudin Sivro, prvi čovjek Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Zatvaraju se  punktovi u Zetri. ’AstraZeneca’ dostupna do kraja oktobra.

Stojan Albijanić (27) iz Bileće uhapšen je zbog sumnje da se može dovesti u vezu s oružanom pljačkom pošte u Nikšiću koja se desila u srijedu, kada su maskirani razbojnici ubili radnika osiguranja Ljubišu Mrdaka i navodno ukrali blizu 400.000 eura.

SEMBERIJA Vrtoglavo poskupljenje repromaterijala. Poljoprivrednici na mukama - zasijati njive ili dići ruke od svega.

ITALIJA Bosanskohercegovački reprezentativni napadač zasjenio Belgijanca. Edin Džeko (35) ovog ljeta stigao je u Inter kao zamjena za belgijskog napadača Romelua Lukakua (28), koji je za rekordnih 115 miliona eura prodat u Čelzi (najveći transfer u historiji engleskog fudbala).

U današnjem broju poklon prilog "TV Extra". Donosimo ekskluzivnu ispovijet TV urednice i voditeljice Vanje Semić.

Današnje printano izdanje čitajte i na digitalnoj platformi na ovom linku: https://avaz.pressreader.com/.



 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.