NJEMAČKA

Iz kabineta Švarca Šilinga za "Avaz": Učinit ćemo sve da Greif ne dobije orden

Uručivanje ordena je trebalo da bude u Tel Avivu 10. novembra

Švarc Šiling upozorio njemačkog predsjendika da Gideon Greif negira genocid u Srebrenici. Avaz

Piše: E. T.

1.11.2021

Iz kabineta Kristijana Švarca Šilinga (Christian Schwarz-Schilling), bišeg visokog predstavnika u BiH, rečeno je za portal "Avaza" da je datum za uručivanje ordena za posebne zasluge izraelskom historičaru Gideon Greif otkazan. Uručivanje ordena trebalo je biti održano u Tel Avivu 10. novembra.

Nerma Bučan, šefica kabineta Kristijana Švarca Šilinga (Christian Schwarz-Schilling), potvrdila je za portal „Avaza“ da je datum za uručivanje ordena za posebne zasluge izraelskom historičaru Gideon Greif je otkazan.

- Dr. Švarc-Šilling je poslao danas pismo u kome je ogorčen najavom da će Gideonu Greifu dati nagardu i dobili smo maloprije odgovor iz biroa predsjednika Steinmeiera da će se datum u Tel Avivu otkazati i da će se prijedlog za dodjelu medalje vratiti, odnosno na zahtjev predsjednika, detaljno razmotiriti - kazala je za naš portal Nerma Bučan, šefica kabineta Kristijana Švarca Šilinga.

Prema njenim riječima, predsjednik Njemačke Steinmeier nije bio upoznat sa detaljima, da je prijedlog za davanje medalje Gideon Greifu stigao u predsjednički kabinet u junu mjesecu.

- Oni misle da je to prije nego što je izašao nalaz komsije, i da će oni s obzirom na nove okolnosti, ne samo otkazati datum, nego da se taj prijedlog za davanje medalje vrati predlagaču i da se traže dodatni podaci, i zamolio je i nas da pošaljemo sve podatke koje imamo o gospodinu Gideonu i njegovim aktivnostima ovdje u Bosni, da bi oni imali bolji uvid, pa će donijeti odluku hoće li mu uopšte dati tu medalju. Gospodin Švarc Šiling će učiniti sve da se ta medalja nikad ne dodjeli - dodala je za kraj.

Podsjetimo, Gideon Greif je izraelski historičar koji je postavljen na čelo “Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine” koja negira da se u Srebrenici dogodio genocid nad Bošnjacima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.