VLADA FBIH

Džindić: "Elektroprivreda BiH" mora naći alternativne dobavljače, jer ima termoblokove iz Rusije i Ukrajine

U ovom trenutku nema naznaka da bi moglo doći do eventualnog prekida snabdijevanja strujom i plinom, rekao je ministar Džindić

S današnje pres-konferencije. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

28.2.2022

Vlada  Federacije BiH koja je kao prvi nivo vlasti u BiH sazvala posebnu sjednicu bit će u kontinuiranom zasjedanju, a odluke će se donositi  sve dok traje kriza koja može imati ozbiljan utjecaj na svakodnevni život, istaknuto je na današnjoj pres-konferenciji nakon sjednice Vlade FBiH u Mostaru.

Nermin Džindić, ministar energetike, rudarstva i industrije, iznio je sveobuhvatnu informaciju iz oblasti energije vezano za poremećaje uzrokovanog ratom u Ukrajini.


Prihvatili 12 zaključaka

- Složili smo se i prihvatili čak 12 zaključaka. Na prošloj sjednici Vlade FBiH donijeli smo možda jedan od najvažnijih zaključaka vezanih uz utjecaj sukoba između Ukrajine i Rusije, za nastavak funkcioniranja Bloka 4 Tuzla i Bloka 5 Kakanj termoelektrana, da bismo imali dovoljnu količinu električne energije u slučaju eventualne krize ili prekida snabdijevanja plinom. Od svih direktora jutros smo dobili informaciju da u ovom trenutku nema nikakvih naznaka da bi moglo doći do eventualnog prekida. Sve što smo uradili je plan B - istaknuo je on.

Kada je riječ s ostalim zaključcima, Džindić je dodao da je premijer Federacije BiH zadužen da uputi inicijativu prema Vijeću ministara BiH da se pod hitno pristupi usvajanju i finalizaciji zakona o električnoj energiji i plinu na državnom nivou, koji jasno propisuje set mjera ili 90-dnevnu zalihu nafte i naftnih derivata.

- U ovom trenutku možemo samo špekulirati koji su sve razlozi što ovaj zakon nije usvojen. Također, pokrenuta je inicijativa prema Vijeću ministara da se omogući i potpiše sporazum s Vladom Hrvatske za intenzivnije aktivnosti na gradnji Južne interkonekcije, strateškog projekta, da imamo alternativu u snabdijevanju plinom. 

Dalje, bit će upućena inicijativa prema Domu naroda Parlamenta FBiH da se pod hitno zakaže sjednica i  razmatra zakon o Južnoj interkonekciji koji je preduvjet za nastavak projekta. Također, uprave i menadžmenti "Energoinvesta", kao jedinog snabdijevača plinom u FBiH, i "BH gasa", kao operatora transportnog sistema, da rade na alternativnom načinu snabdijevanja u slučaju prekida - kazao je Džindić.

Rekao je i da je oformljen poseban tim pri Vladi FBiH kojim će rukovoditi ovo Ministarstvo, a u tom timu će biti svi reprezentativni stručnjaci iz različitih oblasti kako bi u suštini mogli donositi odluke na dnevnoj bazi, u zavisnosti od situacije.



Rezerve nafte

- Što se tiče spremnosti ili gotovosti rudnika, "Elektroprivreda BiH" je dobila zaduženje da podigne stepen spremnosti i da pronađe listu alternativnih dobavljača rezervnih dijelova, s obzirom na to da imamo postrojenja u energetskom sistemu, termoblokove koji datiraju iz Rusije, Bjelorusije i Ukrajine. Dakle, da se lista rezervnih dijelova proširi na alternativne dobavljače da u slučaju prekida snabdijevanja rezervnim dijelovima budemo spremni u slučaju eventualne havarije.

Zadužuju se i operator "Terminali Federacije" i NTF Ploče, obje kompanije u vlasništvu Federacije, da na raspolaganje stave sve svoje kapacitete vezano za osiguranje nafte i naftnih derivata. Informirali smo Vladu o tome koliko  imamo rezerve nafte u obnovljenom terminalu Živinice, kao i da je ozvaničen početak sanacije terminala u Blažuju, i vrlo vjerovatno u narednih desetak dana početak gradnje terminala u Bihaću

Cilj nam je da kroz ovu infromaciju osiguramo dovoljnu količinu električne energije, plina, nafte i naftnih derivata i mi ćemo svakako svojim aktivnostima osigurati da se to i desi - poručio je Džindić.



Budžet od 5,6 milijardi maraka

Vlada je, inače, na današnjoj sjednici  utvrdila i usvojila prijedlog budžeta u iznosu od pet milijardi i 597, 6 miliona KM te ga uputila u parlamentarnu proceduru. U odnosu na prošlogodišnji, ovaj budžet, kazala je ministrica finansija Jelka Milićević, veći je za dva posto.

- Istovremeno, rezultat povećanja je povećanje prihoda, isključivo i prvenstveno od povećanja poreza. U ovoj godini planiramo povećanje prihoda 13 posto i nominalno to je 472 miliona KM - kazala je ona.

Podsjetila je na to da je budžet u rashodovnom smislu povećan tri posto.

- Uz ograničene izvore finansiranja na stranom tržištu, mi ove godine nemamo Međunarodni monetarni fond (MMF) kao izvor finansiranja, ograničeni su nam kapaciteti za međunarodna zaduživanja zbog cjelokupne situacije u BiH, nismo ispunili neke obaveze vezano za zadaće iz 14 prioriteta pristupanja EU, morali smo aktivirati sve resurse u samoj Federaciji. Naši resursi su u ovom trenutku sama namjenska sredstva na podračunima - dodala je Milićević.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.