PREMIJER HRVATSKE

Andrej Plenković razgovarao sa Žozepom Boreljom o Izbornom zakonu BiH

Borelj je izrazio zabrinutost zbog pada vojne letjelice. Prioritet je pojačati razmjenu informacija među članicama EU i NATO-a za sprječavanje incidenata, naveo je Plenković na Twitteru

Plenković i Borelj: Fotografija sa jednog od prethodnih sastanaka. Europa.eu

Piše: N. Aj.

13.3.2022

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković razgovarao je telefonom sa visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozepom Boreljom (Josep Borrell).

- Borelj je izrazio zabrinutost zbog pada vojne letjelice. Prioritet je pojačati razmjenu informacija među članicama EU i NATO-a za sprječavanje incidenata. Uoči njegovog posjeta BiH, založio sam se za dodatne napore oko postizanja dogovora o Izbornom zakonu - naveo je Plenković na Twitteru.

Podsjećamo, Borelj sredinom naredne sedmice stiže u BiH.

Također, još se ne zna ko je lansirao bespilotnu letjelica koja se u četvrtak navečer srušila na zagrebački Jarun. Zna se da je sovjetske proizvodnje, te da je prešla preko Rumunije i Mađarske odakle je i ušla u zračni prostor Hrvatske, ali za sada Ukrajina i Rusija demantiraju navode da je riječ o njihovoj letjelici.

Ministar odbrane Reoublike Hrvatske Mario Banožić izjavio je da je letjelica imala avionsku bombu i da je eksplodirala ispod zemlje jer su pronađeni fragmenti eksploziva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.