ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Džaferović reagovao na prijetnje Kalabuhova: BiH se neće upravljati iz Ruske ambasade

Svoj dosadašnji evroatlantski put Bosna i Hercegovina je trasirala odlukama svojih institucija u demokratskoj proceduri, uključujući i zahtjev za članstvo u NATO-u. Tako će i ostati, poručio je Džaferović

Šefik Džaferović i Igor Kalabuhov. Avaz

E. Ć.

17.3.2022

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović reagovao je na izjavu, odnosno prijetnju ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova da će "Rusija reagovati u slučaju članstva BiH u NATO savezu".

Izjava ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova da će Rusija reagovati u slučaju članstva BiH u NATO savezu, te spominjanje Ukrajine u navedenom kontekstu, predstavlja nedopustivu prijetnju i nasrtaj na suverenitet Bosne i Hercegovine.



Rusija nema pravo odlučivati o budućnosti BiH

Bosna i Hercegovina je suverena država koja će odluke o vlastitoj budućnosti donositi samostalno, na osnovu svog ustava i zakona, vodeći računa o volji i interesima svojih građana, a ne tuđim interesima - naveo je Džaferović.

Poručio je da Rusija ne može sebi prisvajati pravo da odlučuje o budućnosti Bosne i Hercegovine.

- Svoj dosadašnji evroatlantski put Bosna i Hercegovina je trasirala odlukama svojih institucija u demokratskoj proceduri, uključujući i zahtjev za članstvo u NATO-u. Tako će i ostati. Bosnom i Hercegovinom se neće upravljati iz Ruske ambasade - rekao je Džaferović.

Šta je rekao Kalabuhov?

Podsjetimo, Kalabuhov je za Federalnu izjavio da su oni "za ono šta BiH odluči".

- Ako ona odluči da bude članica bilo čega to je unutrašnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali šta očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati. Nikakve direktne prijetnje BiH nema. To je direktna prijetnja od strane Zapada.

To je poigravanje sa narodom u BiH da Rusija navodno priprema neki plan. Nemamo mi nikakvih planova. Mi ćemo reagovati analizirajući stratešku i geopolitičku situacija, i ja ne mislim čak da u nekoj fantaziji, u nekoj realnosti da BiH postane članica NATO-a. Vidimo da nema tu koncenzusa i neće biti tako lako BiH to odlučiti u ovim okolnostima - rekao je Kalabuhov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.