SRAMOTNO

Kalabuhov vrijeđao Marfija: Nema dovoljno mentalnih sposobnosti da procijeni moje izjave

On je kategorički odbacio "pogrešno tumačenje politike" njegove zemlje u BiH

Igor Kalabuhov i Majkl Marfi. Avaz

H. J. I.

31.3.2022

Nakon današnje prve pres konferencije ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija (Michael Murphy), gdje je odgovarajući na pitanje novinarke "Dnevnog avaza" kako komentira prijetnje Ambasade Ruske Federacije upućene novinarima "Dnevnog avaza" te izjave ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova, za Srnu se oglasio ambasador Ruske Federacije Igor Kalabuhov. 

On je kategorički odbacio "pogrešno tumačenje politike" njegove zemlje u BiH, ističući da ne prihvata činjenicu da upravo Vašington zadržava "ekskluzivno pravo da, često grubo i bahato, ponekad iza kulisa, nametne svoju volju, manipulativno i agresivno prikazujući Rusiju kao glavnu prijetnju miru".


Marfi sebe smatra Zaratustrom

Reagujući na današnju izjavu ambasadora SAD-a u BiH Majkla Marfija (Michael Murphy) da će tokom svog boravka u BiH raditi na protivmjerama Rusiji i Kini koje, kako tvrdi, prijete budućnosti BiH, Kalabuhov je istakao da ne misli da je ovaj američki diplomata njegov profesor kojem mora polagati ispit i koji određuje neke "crvene linije" za ambasadora Rusije.

- Ali u stvari, čini se da Marfi smatra sebe Zaratustrom, i svaki put kada američki ambasador otvori usta, biseri mudrosti padaju na nas. Ako su moje izjave ambasadoru Marfiju "duboko problematične", onda on mora tražiti izvore takve zabrinutosti u samom sebi. A ako moje izjave smatra "glupima", onda možda nema dovoljno mentalnih sposobnosti da ih procijeni - rekao je ruski ambasador.


Historijski bliska zemlja

Prema njegovim riječima, SAD imaju svoje interese u BiH, ali Rusija, također, ima interese u BiH, koju smatra historijski bliskom zemljom.

- I ne namjeravamo se osvrtati na mišljenje ambasadora SAD-a u realizaciji naših interesa, prvenstveno usmjerenih na razvoj i produbljivanje obostrano korisnih i prijateljskih odnosa sa BiH - dodao je Kalabuhov.

Ambasador SAD-a u BiH Marfi rekao je danas da će tokom svog boravka u BiH raditi na protivmjerama Rusiji i Kini koje, kako tvrdi, prijete budućnosti BiH. Marfi smatra da su izjave ruskog ambasadora u BiH "duboko problematične".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.