NOVA VLAST UPOZORAVA

Ko sprema državni udar?

Kako postaju sve očajniji, ne treba isključivati mogućnost da će u jednom trenutku svoje sada već otvorene prijetnje pokušati provesti u djelo

Izetbegović: Prijeti "reakcijom naroda". Printscreen

Danijal Hadzovic

20.1.2023

"Moj mitraljez i na njemu gajka, NiP-ovska će zaplakati majka…" Ova poruka upućena je s jedne od udarnih botovskih stranica, čija je misija diskreditiranje i crtanje meta na čelo svim oponentima i kritičarima SDA i dinastije s Poljina.

Poziv na zločin

Na botovskim stranicama će osvanuti i fotografije na kojima se lideri stranaka osmorke porede s presuđenim ratnim zločincem Fikretom Abdićem. Na jednoj od montaža pored lika Fikreta Abdića je slika Elmedina Konakovića, uz poruku: "Prvi je utekao, drugi neće."

Prije nekoliko dana i Sarajevo je bilo oblijepljeno plakatima na kojima se Nermin Nikšić, Edin Forto i Elmedin Konaković porede s Abdićem. Osim poređenja s ratnim zločincima i izdajnicima, na ovim stranicama se svakodnevno prijeti neistomišljenicima, otvoreno poziva na nasilje, fizičke napade na opozicione političare, proteste, blokiranje ulica te protjerivanje visokog predstavnika i stranih ambasadora koji navodno vode zavjeru rušenja SDA.


Zildžić: Prijeti "blokadama". Printscreen

"Bošnjački krik čut će se do neba", uputit će prijetnju poluzvanično medijsko glasilo SDA, sve uz nazivanje lidera opozicije „političkim teroristima“, svakodnevno vrijeđanje predstavnika zapadnih zemalja te plašenje Bošnjaka da im se sprema repriza 1992. ili čak sudbina muslimana u Grenadi. Drugim riječima, psihološki se priprema teren za haos i nasilje.

Da nije samo riječ o pukom piskaranju radikalnih i nepametnih psihopata iza tastatura i neuračunljivih propagandista koji svoje medijske gadosti kriju iza pseudonima, pokazali su sami rukovodioci ove stranke. Taktika je providna i već nebrojeno puta viđena – prvo anonimne botovske stranice krenu širiti određen narativ, onda to preuzimaju režimski mediji te na kraju iste rečenice ponavljaju rukovodioci.


Ramić: Prijeti "buntom naroda". Printscreen

Tako je bilo i ovog puta. Nakon višemjesečne medijsko-botovske pripreme Bakir Izetbegović izašao je u medije i zaprijetio „reakcijom naroda” u slučaju izbacivanja SDA iz vlasti. Njegov radikal iz Tuzle Salko Zildžić ponovio je da protesti i blokade ulica nisu isključeni, dok je Edin Ramić najavio "bunt naroda".

Politička smrt

Dakle, stvari su sasvim jasne – SDA otvoreno prijeti haosom i nasiljem u slučaju svog izbacivanja iz vlasti. Nije nepoznato da ova stranka uza se veže mnoge opasne grupe, od vjerskih radikala do kriminalaca od kojih su nerijetko koristili svoje usluge. Duboka država i paraobavještajne strukture koje danas otvoreno stoje iza Bakira Izetbegovića povezuju se s nekim od nikad razjašnjenih ubistava u BiH.

Sve provjeriti

Forum mladih SDP-a pozvao je pravosudne institucije da poduzmu istražne radnje povodom onoga što smatraju najavom funkcionera SDA o “podstrekivanju na bunt”, a što tumače kao ugrožavanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

- Najava da će demokratska volja biti pogažena nasiljem je klasični državni udar - smatraju iz SDP-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.