ODRŽAN SASTANAK

Dogovoreni prvi koraci za servisni centar za djecu s poteškoćama i njihove porodice u BPK

Donijeli smo zaključke koji podrazumijevaju odgovornost svakog od nas, kazao je Delić

Sa sastanka. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike

A. O.

23.6.2023

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike održan je prvi zajednički sastanak za pokretanje prvog servisnog centra za podršku djeci s poteškoćama i njihovim porodicama u Bosanskopodrinjskom kantonu.

Na poziv federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića sastanku su prisustvovali pomoćnik federalnog ministra Miroslav Jurešić, ministar socijalne politike, zdravstva, raseljenih lica i izbjeglica Bosanskopodrinjskog kantona Senad Čeljo, koji je ujedno predstavljao i premijera Kantona, Nezim Alagić, zastupnik u Skupštini BPK, u ime gradonačelnika grada Goražde Samira Drakovac, pomoćnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, predsjednica Udruženja Buđenje iz Goražda Merima Jašarević i njena saradnica, te direktor USAID/INSPIRE programa Jasmin Bašić.

Kako je na početku sastanka utvrđeno, svi okupljeni žele doprinijeti osnivanju tog centra, a iznijeli su i operativne prijedloge koji su uobličeni u zaključke sa zadacima i rokovima za izvršenje.

- Donijeli smo zaključke koji podrazumijevaju odgovornost svakog od nas. Već sljedeće sedmice formirat ćemo radnu grupu koja će, u naredna dva mjeseca, pripremiti projektni prijedlog. Drago nam je što je USAID/INSPIRE s nama, jer ima iskustvo osnivanja i praćenja rada servisnih centara u BiH. Očekujemo da će ova faza ići brzo i da ćemo do kraja godine presjeći vrpcu prvog servisnog centra u Bosanskopodrinjskom kantonu - izjavio je ministar Delić.

Podsjetio je da će, svako od danas prisutnih i u okviru svojih nadležnosti, podržati osnivanje tog centra, te pripremiti i plan dugoročnog rada i postojanja, kako kroz budžete svih nivoa vlasti, tako i kroz projektno finansiranje od donatora.

- Osnivanje servisnog centra u Goraždu prvi je, od nekoliko servisnih centara, koje Federalno ministarstvo planira osnovati u kantonima Federacije BiH - saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.