"AVAZ" NA LICU MJESTA

Bećirović i Komšić se uvjerili u razmjere ruske invazije: Posjetili razoreni most u Irpinu

Nakon toga su posjetili selo Moščun, gdje su tragovi borbi očigledni

Bećirović i Komšić - Avaz
Bećirović i Komšić u Irpinu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Nerma Ajnadžić

23.8.2023

Nakon što su se poklonili žrtvama Buče, koje su monstruozno ubijale ruske snage, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović posjetili su razoreni most Romanov u Irpinu, pregrađu Kijeva. Zovu ga i žilom kucavicom.

On je napola prepolovljen, doslovno. A kolica za bebu pored naprosto tjeraju suze na oči. Teško za građane BiH da ne pomisle na agresiju na državu 90-ih godina.

Od zvaničnika su Bećirović i Komšić na poklone dobili medaljone na kojima je s jedne strane fotografija vojnika koji spašava dijete, a s druge ukrajinski pjesnik Ševčenko.

Selo nadomak Kijeva Moščun, bio je prva linija odbrane nakon prvobitnih snažnih ruskih napada. Ono je gotovo razoreno.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+14

To je bila i sljedeća destinacija delegacije iz BiH. Dok se približavamo selu, tragovi borbi su očigledni. Čak su još tu i rovovi.

Poginulim ukrajinskim borcima ovdje počast se odaje čitanjem njihovih imena i činova s razglasa, dok su okolo njihove fotografije oko kojih je cvijeće.

Potresne fotografije jednog od razorenih civilnih objekata davno su obišle svijet. Ekipa "Avaza" na licu mjesta se uvjerila u razornu moć aviobombe kojom su tada Rusi napali Ukrajince. Tu sada više niko ne živi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.