JASNA PORUKA

Iz Ambasade SAD za "Avaz": Građani su poručili Dodiku da ne podržavaju njegov politički teatar

Optužnica protiv Dodika je optužnica protiv pojedinca, a ne protiv etničke grupe ili entiteta

Ambasada SAD: Poziv liderima da ispune svoju odgovornost. Facebook

Nerma Ajnadžić

7.9.2023

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, s ambasadorom Majklom Marfijem (Michael Murphy) na čelu, mjesecima se nalazi na udaru Milorada Dodika, predsjednika manjeg bh. entiteta RS, i njegovih istomišljenika.

Hitna rješenja

Nije Ambasada SAD usamljena u tome. U istoj situaciji nalazi se i Delegacija EU u BiH, ali i Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH i Kristijan Šmit (Christian Schmidt), kojem je Dodik zaprijetio da će ga uhapsiti ako dođe u manji bh. entitet. Tu je i Ambasada Velike Britanije. U biti, mnogi međunarodni predstavnici u našoj državi nerijetko budu vrijeđani i targetirani od gore navedenih.

Iako se ambasador Marfi rijetko oglašava o takvim ispadima, poslali smo upit Ambasadi SAD, a nismo dugo čekali na odgovor njihovog ureda za odnose s javnošću.

O obećavajućim izjavama visokog predstavnika za Evropsku uniju Žozepa Borelja (Josep Borrell) da postoji mogućnost ubrzanih pregovora za zemlje zapadnog Balkana i Ukrajinu, u kojima se spominje 2030. godina, kada bi i BiH mogla postati članica, iz Ambasade SAD su za „Avaz“ poručili:

Marfi: Često targetiran. Avaz

- Mi ne možemo govoriti u ime Evropske unije o detaljima procesa pristupanja Bosne i Hercegovine. Međutim, Sjedinjene Države jesu do sada i nastavit će i dalje pozivati sve političke lidere da ispune svoje odgovornosti prema građanima BiH usvajanjem reformi neophodnih za napredovanje zemlje na njenom euroatlantskom putu, kao i za rješavanje hitnih pitanja, kao što su inflacija, korupcija i poboljšanje poslovne klime.

Jasna činjenica

Prokomentirali su i primjenu zakona u kojem je kleveta ponovo kriminalizirana na teritoriji entiteta RS.

- Nedavna ponovna kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj predstavlja napad na slobodu izražavanja i slobodu govora. Radi se o providnom pokušaju vladajuće koalicije da ušutka neistomišljenike, konsolidira vlast i liši stanovnike Republike Srpske osnovnih prava i sloboda - istaknuli su iz Ambasade SAD u BiH.

Dodik: Podignuta optužnica. PIXSELL

Također, veliku polemiku izazvali su i nedavni protesti, odnosno okupljanje građana RS na četiri lokacije kojim su, kako je tada navedeno, željeli pružiti podršku Dodiku zbog optužnice koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega i v. d. direktora “Službenog glasnika RS” Miloša Lukića, koji se terete za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

- Optužnica protiv gospodina Dodika je optužnica protiv pojedinca, a ne protiv etničke grupe ili entiteta. Nijedan pojedinac nije iznad zakona, a optužnica je važan korak u provođenju vladavine prava, koja je temelj svake demokratije. Jasna i jednostavna činjenica je da su problemi gospodina Dodika samo njegovi. Odaziv građana Republike Srpske na četiri protesta 1. septembra sugerira da su oni više zabrinuti za stvarne probleme u entitetu i ne žele dozvoliti gospodinu Dodiku da ih koristi za politički teatar - zaključili su iz Ambasade SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.