KADAR PO MJERI DINASTIJE

Ko je uhapšeni Salko Zildžić: Bakirov kabadahija koji tuče mladiće i prijeti političkim protivnicima

Zildžić je očigledno savršeno pogodan za Izetbegovićevu viziju SDA kao stranke kriminalaca, nasilnika, prostaka i bahatih neznalica

Salko Zildžić. N1

Danijal Hadzovic

20.9.2023

Salko Zildžić, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH uhapšen je pri ulasku u Srbiji na Graničnom prijelazu Bajina Bašta. On je, prema prvim informacijama, u pritvorskoj jedinici u Užicu.

Njega je policija lišila slobode prilikom pretresa automobila kojim je putovao, a u kojem se nalazilo pištolj.

Nošenje pištolja sasvim se uklapa u kabadahijsko-nasilnični profil kojeg Zildžić godinama demonstrira u bh. javnosti. Pomisao da sa pištoljem može preći srbijansku granicu se također uklapa u intelektualne kapacitete koje je Zildžić prethodno demonstrirao. Što je posebno skandalozno, kod Zildžića je pronađena i iskaznica OSA-e, što je stvar koja će tek morati da bude razjašnjenja.

Sumnjivi kontakti

Nakon karijete kikboksera koji se obreo u trećerazrednim kategorijama, Zildžić je postao jedan od udarnika SDA pod vodstvom Bakira Izetbegovića. Iako je bio već čovjek u četrdesetim godinama, Zildžić je najprije obnašao funkciju predsjednika Mladih SDA, da bi nakon toga došao na čelo kantonalnog odbora ove stranke u Tuzli.

Kako je „Avaz“ jučer objavio, Zildžić je išao u Srbiju kako bi se susreo sa Damirom Mehićem Bibijem, koji mu je blizak prijatelj. Podsjećamo, Damir Mehić Bibi je nedavno uhvaćen na beogradskom aerodromu zbog falsifikovanja dokumenata, a iz BiH je pobjegao od izdržavanja zatvorske kazne od 17 i po godina. Mehić je 2013. godine učestvovao u ubistvu Emira Džinića.

Pored Bibija, Zildžić je nastavio održavati kontakte i prijateljstva s raznim licima koja se povezuje s podzemljem, a nasilničko ponašanje demonstrirao je bez obzira na svoje političke funkcije.

Tako je u maju ove godine Zildžić prijavljen da je pretukao kikboksera Almina Hodžića (22) u teretani, kojem je ukazana i ljekarska pomoć.

U junu prošle godine na sjednici Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona došlo je do naguravanja Zildžića kantonalnog zastupnika te stranke Smaje Mandžića. Teži fizički obračun spriječili su članovi Kantonalnog odbora SDA TK koji su uspjeli razdvojiti Zildžića i Mandžića. Inače, ovo nije prvi incident Salke Zildžića na stranačkim organima. Sličnu raspravu, manjeg fizičkog intenziteta, Zildžić je imao i sa Dževadom Mahmutovićem, bivšim zamjenikom ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Biseri rasuti

U Parlamentu je Zildžić bio poznat po nebuloznim izjavama, prijetnjama i vrijeđanju političara iz drugih stranaka i stranih zvaničnika.

Visokog predstavnika u BiH Zildžić je nazivao „idiotom i fašistom“. Dopresjedavajućoj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edini Gabeli, Zildžić je javno prijetio i dobacivao joj poručujući da „provodi silu“. Ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića nazvao je idiotom i otvoreno mu zaprijetio da „neće biti rupe u kojoj ćeš se moći skriti“.

 Zildžić su proslavljali i brojni biseri koje je isapljivao.

Tako je svojevremeno u Parlamentu ismijavao pojam „menstrualnog siromaštva“, pokazujući da nema pojma o čemu govori.

Dakle, Zildžić je na čelo tuzlanske SDA došao kao osoba koju odlikuju frapantna neukost, nepismenost, sklonost nasilju, kočijaškom rječniku i veze s kriminalcima. Kao takav očito je savršeno pogodan za Izetbegovićevu viziju SDA kao stranke kriminalaca, nasilnika, prostaka i bahatih neznalica, što je društvo u kojem se on prema svemu sudeći najugodnije osjeća.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.