DRŽAVNI SEKRETAR SAD

Blinken: Izrael treba voditi računa o sigurnosti i humanitarnim potrebama civila prije nastavka vojne operacije

Miler je dodao da je Blinken također rekao da treba poduzeti hitne korake kako bi se procesuirali ekstremisti odgovorni za nasilje

Blinken i Galant. Saul Loeb/Pool Photo via AP

S. S.

30.11.2023

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je Izraelu da vodi računa o sigurnosti i humanitarnim potrebama palestinskih civila prije nastavka vojne operacije u Gazi.

On je treći put posjetio ovu regiju od izbijanja sukoba, a da nas se sastao s Netanjahuom i njegovim ratnim kabinetom, a onda je krenuo na Zapadnu obalu kako bi razgovarao s predsjednikom Palestine Mahmudom Abasom.

- Sekretar je naglasio imperativ vođenja računa o potrebama humanitarne i civilne zaštite u južnoj Gazi prije bilo kakvih vojnih operacija tamo - rekao je glasnogovornik Metju Miler (Matthew Miller).

Američki dužnosnici rekli su danas da Vašington poziva Izrael da suzi zonu sukoba i osigura da postoje područja Gaze gdje civili mogu potražiti sigurnost, prenosi Reuters.

Miler je dodao da je Blinken također rekao da treba poduzeti hitne korake kako bi se procesuirali ekstremisti odgovorni za nasilje prema Palestincima na Zapadnoj obali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.